קסם התה מעסיק את האנושות כבר אלפי שנים, אמנם לא ידוע בוודאות אם מקור צמח התה (הידוע בשמו הקמליה הסינית) בסין או בהודו.
ידוע כי נהגו לשתות תה כבר בתקופת שושלת טאנג הסינית שהוקמה ב-618 לספירה. האגדה מספרת כי את עלי התה וסגולותיו גילו באקראי וגם לסיפור זה גרסאות שונות, האחת גורסת כי גאוטמה הבודהה, (הדמות המרכזית בבודהיזם שקמה אחרי לכתו), גילה את עלי התה כאשר עלה נפל לתוך כוס מים חמים שהונחה לידו בעת שעשה מדיטציה. מעשיה נוספת מתארת את הגילוי המרעיש בידי שנונג קיסר סין אשר בעת מסעו בעודו יושב לשתות כוס מים חמים נפלו לתוכה עלי תה, אגדה נוספת היא על חכם סיני שגם הוא זכה לנחיתה של עלי תה בדיוק כאשר הרתיח מים בפינג’ן בעת מנוחה בטבע….
למעשה, לא ממש משנה מי באמת גילה, העיקר שהשכילו להבין שבעלים האלה טמונים סודות, סגולות וטעמים. במאה השמינית גילו גם היפנים את התה ובנו סביבו מסורת מרהיבה וטקסיות והחל מהמאה העשירית התה הופך להיות מוצר בסיסי בסין ומיוצא לעולם, תחילה למדינות אסיה ובמאה ה – 17 מגיע לראשונה למערב וסוחף את בני המלוכה ושאר אצילי אירופה. מהר מאוד הפך התה להיות יקר ויוקרתי ומחולל מהפכות, בעיקר כלכליות… אך מה שמעניין אותנו זה בעיקר מהפכות קולינריות, להבין מתי ואיך הפך התה ממשקה של מלכים למשקה השני בחשיבותו בעולם (אחרי הקפה כמובן). מאין הופיעו הפסקות התה הידועות, “שעת התה” הקלאסית, מסיבות התה וכד’
סביב התה ישנה פילוסופיה, או מה שכינה הסופר היפני קאקוזו אוקאקורה בספרו ‘ספר התה’ “תאיזם” דהיינו חכמת התה. בספרו כותב הסופר “אדם ללא תה אינו מסוגל להבין חוכמה ויופי.” יש משהו בפולחן הזה, בהכנה, במזיגה ובשתייה שהוא שונה באופן מהותי משאר המשקאות. יש בה הרמוניה, טוהר ומסתורין, פסק זמן אמיתי בין כל הכאוס ומרדף החיים.
אז בואו ניקח פסק זמן ונרווה את הצימאון… אנחנו יודעים שהחכמים הסינים לא היו עפים על הרעיון, אבל מי יכול לשתות תה חם בשרב הישראלי?! אז קבלו את חליטות הקיץ שהן יותר מטריפות מהתה במסיבת התה המטורפת של הכובען מאליס בארץ הפלאות.
הקיץ הזה מלא הפתעות, חליטות אייס מדליקות של מנגו, נענע, או אייס טי לימון, חליטות מלאות טעם וריח של ג’ינג’ר לימון ודבש, ג’ינג’ר נענע או רק עם לימון. חליטת משגעות של וניל או דובדבן, מלון הדרים, חליטת קוקוס מלון, קרם תות, תפוח וקיווי, או פירות יער ממכרים. ויש כמובן גם את החליטות הקלאסיות של עלי תה ירוק או שחור, לימונית ולואיזה, מרווה וסרפד, היביסקוס, קמומיל ופקעות שושנים.
חליטות התה הקרירות הן לא רק טעימות ודרך נפלאה להכניס נוזלים בקיץ החם, אלא יש בהן שפע של בריאות. התה עוזר בסילוק רעלים ומזיקים מהגוף, הוא מכיל נוגדי חמצון, עוזר באיזון רמות הכולסטרול בדם, מרגיע את הנפש ומסייע במניעת שורה של מחלות.
טיפ קטן מהקולה מרקט – אחת הדרכים המומלצות להכנת תה קר היא השריית החליטות במים מינרליים בטמפרטורת החדר במשך כחצי שעה, לאחר מכן ניתן להוסיף מים קרים או סודה צוננת וקוביות קרח ולפנק בפלח לימון, נענע, חתיכות תפוח, אפרסק או כל פרי אחר.