יש כאלה שיגידו שבלי פחמימות הם לא יכולים לחיות, אבל לעומתם יש את מי שעברו לתזונה קטוגנית ומאז חייהם אולי נטולי פחמימות אבל עם הרבה שמחת חיים ובריאות. התזונה הקטוגנית משמעותה דיאטה דלת פחמימות ועתירת שומנים בריאים.
השם קיטו לקוח מהתהליך הפיזיולוגי המכונה קטוזיס, תהליך המתרחש כאשר לגוף אין מספיק פחמימות כדי לשרוף אנרגיה. במקום זאת, הוא שורף שומן ומייצר קטונים, שבהם הוא יכול להשתמש כדלק לגוף.
דיאטת קיטו הפכה להיות פופולרית בשנים האחרונות, אם כי שורשיה עתיקים מאוד ובסיסה נובע מחקר הצום, המנעות מאכילה וצריכה דלה של מים. השימוש בצום מעבר לסגפנות ולהלקאה עצמית, אלא בסוגיות בריאותיות ידוע עוד מימי יוון העתיקים.
הרופאים היווניים הקדומים השתמשו בו על מנת לטפל במחלות, היפוקרטס תיעד את הצום כטיפול היחיד לניהול ובקרה על התקפים אפילפטיים, התפיסה כי צום בריא לגוף המשיכה גם בימי המאה ה – 19 ועד ימינו. בנג’מין פרנקלין גרס כי “הטוב מכל התרופות הוא מנוחה וצום.” וגם מארק טווין התייחס לצום בכתביו, “מעט רעב יכול באמת לעשות יותר לאדם החולה הממוצע מאשר התרופות הטובות ביותר והרופאים הטובים ביותר. אני לא מתכוון לדיאטה מוגבלת; אני מתכוון להימנעות מוחלטת מאוכל למשך יום או יומיים”.
אמנם לא ניתן לחיות לאורך זמן, חיים תקינים, שופעים ומאושרים בצום מלא וממושך, אך הוכח כי אם מורידים את כמות הפחמימות לסביבות 50 עד 100 גרם ליום ומעלים את כמו השומנים הבריאים וצורכים יותר בשר, דגים, ביצים, אגוזים ושמנים בריאים, תוך צריכה מתונה של חלבון, ניתן להוביל את הגוף למצב של קטוזיס וירידה במשקל, תוך שמירה על תחושת שובע לאורך זמן.
אנשים שעברו באופן מלא לתזונה קטוגנית מספרים על שיפור בבריאות ובאיכות החיים, רבים הופתעו מירידה ברמת הסוכר ואיזון תמידי, יש כאלה שהפסיקו טיפול תרופתי במגוון מחלות וכמעט כולם מצהירים כי הם חשים שובע ארוך טווח עם ירידה אמיתית ברצון למתוקים, חדל נשנשת עם שיפור אנרגטי משמעותי.
איך מתחילים?
ההתחלה כמו כל דיאטה אינה פשוטה ורשימת האיסורים ארוכה ארוכה, כמעט בכל דבר יש פחמימות, לכן לפני שעושים את הצעד הראשון חשוב להכיר את היתרונות וגם את החסרונות.
בין היתרונות ניתן למצוא חזרה לאכילה מסודרת וטבעית יותר, הימנעות ממזון מעובד, משקאות ממותקים, כל דבר שיש בו תוספת סוכר וכד’ . תזונת קיטו מחזירה אותנו ליסודות ובשונה מדיאטות אחרות כאן ניתן לאכול מאכלים שומניים בכמויות סבירות.
לתזונה הקטוגנית יתרונות נוספים היא מסייעת לעיכוב אגירת השומן והאצת פירוק שומנים בדם ומאגרי השומן, היא מסייעת בחילוף החומרים ובירידה במשקל, משפרת את הריכוז והיכולת הקוגניטיבית, מסייעת להאטת תהליך ההזדקנות ויש הסבורים כי התזונה הייחודית מסייעת לשיפור הפוריות ולעידוד תהליכים אנטי אוקסידנטים ומלחמה במחלות.
בצד החסרונות, אם לא מקפידים על גודל המנות וצורכים הרבה מידי חלבונים ושומנים כתחליף לפחמימות, עודף חלבון יהפוך לסוכר, המשקל ממש לא ירד ואף ניתן יהיה בקלות לעלות. כמו כן יש לא מעט תופעות לוואי במיוחד בשבועיים הראשונים למעבר והורדת הפחמימות ועד שהגוף מסתגל לניצול שומן כאנרגיה, זה יכול לכלול עייפות וחולשה, כאבי ראש ושרירים, סחרחורת ועצבנות ולעיתים בעיות במערכת העיכול. לאחר תקופת “הגמילה מסוכרים” נכנסים לתלם, כי מדובר על שינוי של אורח החיים ולא בפתרונות מהירים.
כאמור הצעד הראשון לבחירה בדיאטת קיטו היא קביעת המטרה ובדיקה האם בכלל סוג תזונה זו מתאים לצורך. אם הרצון הוא ירידה מבוקרת במשקל ושיפור הבריאות סביר להניח שתזונה זו מתאימה.
השלב השני הוא חישוב קלוריות יומי, המעבר לתזונת קיטו לא מוריד את הצורך בבחינת הקלוריות שצורכים ויש צורך להמשיך להקפיד.
השלב המהותי ביותר הוא תכנון התפריט השבועי, אתגר לא פשוט בכלל זאת מאחר שמספר גדול של מזונות עתירי פחמימות אינם נחשבים ידידותיים לתזונת קיטו – כמו דגנים, לחמים, ירקות עמילניים (כמו תפו”א ובטטה), רוב סוגי הפירות, סוכר (כולל דבש ומייפל), שמנים צמחיים מזוככים ועוד. לכן יש צורך למצוא אלטרנטיבות.
אז מה כן מותר לאכול בדיאטה קטוגנית:
היופי הוא שהשוק כיום מלא וגדוש מוצרים המתאימים לתזונה קטוגנית ובקולה מרקט ניתן למצוא שפע של פתרונות איכותיים לרבות, לחם פרוס ולחמניות, עוגיות שקדים ואגוזי לוז נטורל או עם קקאו, גרנולה ייחודית לקיטו תערובת אגוזים, זרעים וקינמון, גריסיני מקמח שקדים, פירורי קיטו, קיטו נודלס, קיטו פירה ועוד.
בנוסף ניתן לאכול את כל סוגי הבשר והדגים, ביצים, שומנים בריאים (כמו שמן זית, אבוקדו וחמאה) וירקות ירוקים עליים.
מותר לאכול אך במידה:
אגוזים (מלבד קשיו ופיסטוק), זרעים (לדוגמה טחינה), מוצרי חלב עם אחוז שומן גבוה, פירות יער, שוקולד מריר וירקות צבעוניים.
בנוסף כמובן שאפשר לעוף עם הדמיון בבישול עם ירקות, ניתן להכין אורז או פירה מכרובית, “לחמניות” מפטריות פורטובלו, ספגטי או אטריות “zoodles” מזוקיני או קישואים.
חשוב להקפיד על מזונות טריים וחומרי גלם איכותיים לרבות איכות השמן, שמ”ז, שמן קוקוס, שמן אבוקדו הם שמנים עדיפים על פני שמן תירס, שמן סויה, או שמן זרעי ענבים.
מאוד מאוד מאוד חשוב להרבות בשתייה של מים, אבל זה נכון לכולם לא רק לקטוגנים.
אז שיהיה קיץ שמח, בבריא וטעים!