מתוקים ומלוחים

הכל על שקדים!

״בארץ אהבתי השקד פורח…״ (~ לאה גולדברג) , אך לא רק השקד פורח, בשנים האחרונות ישנה פריחה גם של מוצרים העשויים משקדים וקמח שקדים. כן, יש דבר כזה, קמח שקדים.

השקד הוא פרי עץ השקדייה, מה שמכונה ‘שקד מצוי’, עץ השייך למשפחת הורדניים, משפחה הכוללת כ – 40 מיני עצים בניהם עץ השזיף, אפרסק, דובדבן ועוד. למעשה מה שאנו אוכלים זה את הגלעין (או הזרע) בעוד הפרי עצמו הוא הקליפה השעירה הירוקה והמרה. ישנם כמה סוגים של עצי שקד אך לכולם פריחה יפה וססגונית . הזרעים של שקדי הבר הם מרים, ומכילים חומר אשר מתפרק ויותר חומצה ציאנית רעילה. הזנים התרבותיים, מכילים כמות קטנה ולא מסוכנת של החומר.

הביקוש לשקדים בעולם, בדיוק כמו הביקוש לאהבה, נמצא במגמת עלייה לאורך השנים, זה נובע בעיקר בשל ההבנה כי יש לו יתרונות בריאותיים מעולים, היותו תחליף למוצרי החלב והגלוטן ובהחלט בשל הטעם המושלם והמגוון.

אם מביטים על השקד הישראלי אל מול חברו האמריקאי, רואים ששקד חסן (הישראלי) המכונה גם ‘אום אל פחם’, אכן חסון, בעל גלעין גדול וטעים במיוחד. הדוד מאמריקה אשר מגיע בעיקר מקליפורניה שהיא המובילה העולמית בשוק השקדים, הוא גדול הרבה יותר, יחסית לזנים אחרים וכמו החסן, ניתן לאכול אותו טבעי, קלוי, בתבשילים ומאפים.

על פי ‘מועצת הצמחים, שולחן מגדלי שקד ישראלי’, השקד נחשב למזון בריא מאוד, כאשר בחופן שקדים טבעיים יש מגוון רכיבים מזינים המהווים מקור מצוין לוויטמינים ולמינרלים וביניהם ויטמין E ומגנזיום. פרי עץ השקד נחשב למזון על. יש בו יתרונות תזונתיים רבים ותכולה גבוהה של רכיבי מזון חשובים, ערך פרוביוטי גבוה וכמות מכובדת של חלבון וסיבים תזונתיים.

הגלעין הקטן והלבן מכיל ריכוז גבוה של שומן בלתי רווי, המסייע ללב, לחיזוק העצמות, שליטת רמות הסוכר בדם, ירידה במשקל ועוד. סופר פוד אשר ניתן לאכול ולשתות אותו בווריאציות שונות ומגוונות ואף לעשות בו שימושים אחרים בתחומי הקוסמטיקה והרפואה המשלימה.

משמין? אנשי בשורות אנחנו, מומלץ מאוד לצרוך שקדים בתזונה היומית אפילו בתהליכי הרזייה וכניסה לתזונה נכונה ובריאה. במינון הנכון השקדים אפילו תורמים לעליה ברמת השובע ולירידה במשקל, הכוונה היא כמובן לשקד טבעי ולא מעובד, לא מטוגן ולא מתובל.

את השקד שקדוני, ניתן לצרוך כטרי, טבעי או מעובד, פרוס, טחון,  מולבן, בכבישה קרה או מזוקק. אפשר לקלות אותו ולהמליח, להוסיף לתבשילים ולקינוחים. יש העושים ממנו משקה רוזטה או אמרטו מתקתק או משקה שקדים כתחליף לחלב, כמו כן, ניתן להפיק ממנו שמן לתיבול ולבישול, לטחון לחמאת שקדים ואף לקמח.

השימוש בקמח שקדים הוא אלטרנטיבה מצוינת לקמחים בעלי גלוטן אשר אינם מתאימים למי שאלרגי או מעוניין להימנע מלהכניסו אל הגוף. כאמור קמח השקדים עתיר חלבונים, דל פחמימות ודל סוכר, הוא מקור מצוין של נוגד חמצון רב עוצמה המשמש להגנה על תאי הגוף מפני רדיקלים חופשיים ומסייע לתפקוד מערכת החיסון. הקמח המיוחד הזה מרובה במינרלים חיוניים כגון סידן, זרחן, אשלגן ואבץ ומהווה גם מקור מצוין לברזל וכאמור, נטול גלוטן.

כאמור, לא רק על הקמח לבדו, מן השקדים מפיקים שמן וחמאה שמתאימים הן בפן הקולינרי והן הקוסמטי. שמן שקדים מופק בתהליך של מעיכת הגלעינים בכבישה קרה, כך שהוא לא מתחמצן ולא מאבד מערכיו הבריאותיים. עם השמן ניתן לתבל סלטים ותבשילים, להעשיר טעמם של דגים, ממרחים גבינות וכד’ וניתן כמובן לטגן ולבשל עמו.

בעולמות הקוסמטיקה והמרגוע שמן שקדים מככב לא מעט, הוא מהווה חומר בסיס בתכשירי בריאות ויופי, אמצעי לעיסוי מפנק, מרגיע עור מגורה ומעניק תחושת אלסטיות ויוצר עור נעים וחלק, יש המשתמשים בשמן לטיפול כמסכה לשיער ובכלל לתחושת יופי ואסתטיקה.

בחנות המקוונת והמושקעת של ‘הקולה מרקט’ ניתן להתרשם משפע של מוצרי שקדים וקמח שקדים, לרבות לחם מקמח שקדים, עוגיות מקמח שקדים ומותגים שונים של הקמח העילאי הזה.

שקד ישראלי בקולה מרקט

שקדים
סגירת תפריט

התחבר

הרשמה

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our מדיניות פרטיות.

פתחו בשיחה
צריכים עזרה?
דילוג לתוכן