בואו נודה על האמת, אין על Red Hot Chili Peppers כמובן הלהקה אבל גם הירק. פלפל חריף המכונה פלפל צ’ילי או פלפלת, הוא שם כולל למספר רב של זני פלפלים חריפים, שלא רק מקפיצים את הטעם של מאכלים אלא גם תורמים לא מעט לבריאות.
פלפלת הצ’ילי מקורה אי שם ביבשת אמריקה, במשך למעלה מ -6,000 שנה, בני אדם השתמשו בה על מנת לתבל את המאכלים שלהם. הצ’ילי לא רק הוסיף טעם וחום, הוא גם מנע מהמזון להתקלקל.
כאשר כריסטופר קולומבוס “גילה” את אמריקה הוא חשף את העולם גם להרבה טעמים חדשים ובניהם הפלא האדום והבוער. וברבות השנים פותחו מאות רבות של זנים שונים, הנבדלים בניהם בגודל, בצבע וברמת החריפות ונמצאים בכל רחבי העולם ומתבשלים בכל סוגי המטבחים.
חובבי מאכלים חריפים לא פעם עומדים נבוכים אל מול חריפות עצומה של חלק מהצ’יליז, החריפות נובעת תרכובת אורגנית שומנית הקרויה קפסאיצין (capsaicin), אשר גורמת לגירוי בכל אבר עמו היא באה במגע. צמחי הפלפלת פתחו את הקפסאיצין כאמצעי הגנה על זרעיהן העדינים מפני חיות בעלות שיניים, לכן התרכובת מרוכזת על וסביב זרעי הצ’ילי. בכל זן ישנה כמות שונה של החומר אותו ניתן למדוד בסולם מדידה “סולם סקוביל” הקרוי ע”ש הכימאי האמריקאי וילבור סקוביל אשר המציא את השיטה. מעניין לדעת כי מבחינה ביולוגית פעולת הקפסאיצין זהה לתחושת גירוי עצבית הנוצרת ע”י חום רב או צריבה חזקה.
מקפיץ ובריא!
פלפל חריף עושה פלאים במטבח ומשדרג כל ארוחה ומגוון תבשילים ואולי זה יפתיע אבל גם קינוחים. אך יש לו לפלפל המופלא גם יתרונות תזונתיים וסגולות בריאותיים. פלפל חריף מכיל ויטמין C ויטמין A אשלגן, זרחן, גופרית, מגנזיום, ברזל, חומצות אמינו רבות וגם קרוטנואידים כדוגמת קרוטן ולוטאין.
הוט צ’ילי תורם לבריאות מערכת הדם ומערכת העיכול. הוא עשויי לסייע בבעיות קיבה ומעיים, מסייע בהרזיה וממריץ את חילוף החומרים. בעולם הרפואה האלטרנטיבית ידוע הפלפל החריף כרכיב מקרר ולכן מומלץ בעת הצטננות, חום או שפעת. ובנוסף תורם לחיזוק המערכת החיסונית באופן כללי. מחקרים רבים גם הראו כי רכיב הקפסאיצין מסייע לגוף במלחמתו בתאים סרטניים. בצורתו הנוזלית, שמן פלפל חריף יכול לסייע בהקלה על כאבים מקומיים, חימום בעת פציעה, טיפול בכאבי פרקים שרירים והמרצת הדם.
לשים לך חריף?
כאמור יש לא מעט מיני פלפלים חריפים, אספנו מעט דוגמאות שיפלפלו לכם את המטבח והתבשילים:
-
פלפל קאיין
זן צ’ילי חריף במיוחד, הוא דק וצבעו נע מירוק עד אדום, גודלו בערך כ – 5 ס”מ, הוא מגיע גם בצורת אבקה או שמן מזוקק ואת הגרסה המיובשת והטחונה שלו ניתן לקבל במסעדות פיצה למינהין כתבלין אהוב ומקובל. הקאיין הוא אחד הפלפלים הפופולאריים ביותר בכל העולם, שמו של הפלפל נלקח מהעיר קאיין שבגינאה הצרפתית, משם מקור הפלפל ושם נמצא תיעוד ראשוני לשימוש בו.
-
חלפיניו
פלפל חריף ירוק בגודל בינוני, של עד 3 ס”מ. הפלפל קרוי ע”ש העיר חלפה שבמקסיקו בסביבתה הוא גדל ואך בוית. הפרי האיכותי נאכל בעודו ירוק וחריפותו מתונה ומשמשת ברוטבי סלסה וצ’ילי.
-
פלפל עין הציפור (צ’ילטפין)
פלפלים זעירים אבל מאוד מאוד חריפים, המראה הקטן שלהם, של סנטימטרים בודדים מטעה וביס אחד יכול לייצר בערה אדירה והתפוצצות של טעמים בפה. ניתן לאכול את הפלפל טרי AS IS, מוחמץ, מיובש או טחון כאבקה או תבלין, עושים בו שימוש רב במטבחים אמריקאים ומקסיקנים. לפלפל יש סגולות רפואיות וגורסים כי צריכה שלו מסייעת בהפחתת לחץ, כאבי שיניים, דלקת פרקים ובעיות במערכת העיכול.
-
פלפל טבסקו
פלפל הטבסקו הוא פלפל חריף שמקורו במקסיקו, הוא מוכר בעיקר בשל השימוש בו להכנת רוטב הטבסקו המפורסם. הפלפלים אדומים ותוססים ומציעים רמת חום נאה ובעיקר טעימה. המילה, “טבסקו”, לקוחה משם העיר במקסיקו בו גידלו לראשונה את הזן הזה והוא קיבל בוסט הכרה רציני לאחר שהפך למותג התיבול המפורסם של חברת McIlhenny Co בבקבוקון עם פקק הצלעות האדום.
-
פלפל פרואני
מדינת פרו היא מקורם של כמה מזני הפלפל החריף הטעימים ביותר בסולם הפלפלים וכמה זנים אף יצאו מגבולות המדינה למטבחים במחוזות רחוקים.
הפלפל הפרואני הפופולרי ביותר מכונה ‘אג’י אמריליו’ ומשמעותו צ’ילי צהוב. אמנם הוא מכונה צהוב אך ככל שהפלפל מתבגר תבעו הופך לכתום, הוא אינו גדול ומגיע לכ – 5 ס”מ וחריפותו סבירה עם ארומה טרופית עדינה.
-
פלפל סודני
פלפל חריף זה משמש לנוי, אך בהחלט גם ראוי למאכל. זהו פלפל אדום שחריפותו עולה ככל שגופו קטן יותר. לשיא טעמיו הוא מגיע כשהוא מיובש. מתאים לתבשילים מקסיקנים, רטבים וסלטים כגון מטבוחה ודגים חריפים.
-
פלפל 4 העונות
תערובת צבעונית המכילה 4 סוגי פלפלים המבשילים כל אחד בעונה אחרת מעונות השנה, שילוב ייחודי של גרגרי פלפל שחור, לבן, ורוד וירוק, לטעם חזק ועמוק. כל סוג פלפל גדל בעונה אחרת ובתנאי גידול שונים, הוא נקטף בתזמון משתנה וכך מתנהל גם הייבוש שונה מסוג לסוג. את התערובת מכניסים למטחנה ומתבלים מאכלים שונים, מרקים וסלטים.
-
פפריקה חריפה
אחד התבלינים הכי ידועים בישראל היא הפפריקה, אותה אבקת פלפלת צ’ילי אדומה המשמשת תבלין בסיסי במאכלים שונים ובמטבחים מגוונים. כיום יש מספר סוגי אבקת פפריקה, מתוקה, חריפה, מעושנת או בשמן. שימוש בפפריקה חריפה הוכח כמשדרג כל תבשיל וארוחה ומכניס גם אלמנטים של בריאות, ויטמינים ומינרלים חיוניים לגוף.
את שפע החריפות הזה בצורותיו המגוונות ניתן למצוא אצלנו ב’קולה מרקט’, פלפלים מזנים שונים, במרקמים שונים שלם, יבש, גרוס או טחון, פפריקה חריפה, צנצנות של פלפל כבוש, סלסה פיקנטית, רטבים מיוחדים ושאר תבלינים מפולפלים.