מתוקים ומלוחים

קסם הקוקוס!

מאז ומעולם הקוקוס הקסים את האנושות, יש בו משהו מסתורי באגוז עם המראה הייחודי והסודות שהוא טומן בתוכו.

דֶּקֶל הקוֹקוֹס המכונה בעברית נרגיל, הינו עץ השייך למשפחת הדקליים, הנישא לגובה רב ויכול להגיע עד ל־30 מטרים. גזעו של העץ דק מאוד והוא בעל עלים דמויי נוצה רחבים וארוכים, המגיעים עד לאורך של 6 מטרים. פירות עץ הקוקוס מבשילים באשכולות גדולים של כ – 20 אגוזים. מכנים את הפרי אגוז אף על פי שאינו כזה מבחינה בוטנית, אך קליפתו החומה והקשיחה העניקה לו את השיוך למשפחת האגוזים.

בכל פנטזיה על חופשה חלומית יש את הסנריו של אי טרופי עם ערסל מחובר לשני עצי קוקוס וביד כוס מחצי אגוז עם משקה צונן… החלום הדליק את המציאות והפרי הפך למוצר בסיסי בכל מטבחי העולם.

מקור העץ אינו ברור והוא נמצא במגוון אזורי גידול, החל מאזורים טרופיים כגון דרום מזרח אסיה, עד דרום אמריקה ואפילו באזורים קרים כגון נורווגיה… האם האדם הביא אותו במסעותיו? האם הוא צף על גבי הגלים למחוזות רחוקים? מה שידוע שהפרי שלו יכול לספק צרכים בסיסיים שיש לאדם, נוזלים באמצעות מי הקוקוס שבתוכו, מאכל, הקליפה הפנימית הלבנה, טחינה שלו וערבוב עם מים יוצרת חלב, קרם או חמאה וכבישתו מייצרת שמן. גם מהמעטה הקשיח ניתן ליהנות, או כחומר בערה משובח או כחומר גלם אומנותי לפיסול, מהסיבים ניתן לייצר חבלים ועוד.

הסגולות הבריאותיות והתזונתיות של הקוקוס רבות, הוא אמנם פרי אבל מיציו אינם כשאר מיצי הפירות, הם נחשבים למזינים ובעלי חומציות נמוכה. הם  מכילים שלל ויטמינים, מינרלים, חלבון אנזימים וחומצות אמינו רבות. זהו מקור טוב לסידן, מגנזיום, זרחן, אשלגן, סודיום, ברזל ועוד. הוא נחשב מיטיב ומסייע בהורדת לחץ דם, מי הקוקוס עשירים בנוגדי חמצון המסייעים במלחמה ברדיקלים החופשיים והם הינם בעלי תכונות נוגדות דלקת.

שפע שימושים קולינריים בקוקוס

מה שמסקרן זה שפע השימושים הקולינריים שנעשים בפרי הקוקוס. ניתן לאכול את החלק הפנימי הלבן ככה נטורל, מטוגן או קלוי, לטחון לפתיתים ולהוסיף למטעמים. את מי הקוקוס, המופקים מהפרי הירוק הצעיר, ניתן לשתות בצורתם הטבעית והם מכילים סוכרים, סיבים תזונתיים, ויטמינים ונוגדי חמצון. או לייצר יין דקלים. כיום את מי הקוקוס ניתן למצוא בפחיות עם שפע תוספות כגון מי קוקוס בתוספת מנגו או אננס או טבעי ללא תוספת טעמים.

מהפרי הקסום הטרי מפיקים גם שמן קוקוס בכבישה קרה, וגם הוא משמש לבישול ואפייה. השמן מאוד עדין בטעם ולא משתלט על הבישול, ניתן להוסיפו למאכלים, בישולים ומאפים מגוונים מתוקים, מלוחים וחריפים. מדובר על שומן צמחי רווי המופק באופן טבעי והוא בעל אחוזי שומן מאוד גבוהים אך הוא מתחמצן פחות ביחס לשמנים אחרים בחימום ונחשב לשמן איכותי יותר. היום ניתן גם להשיג גם תרסיס שמן אגוזי קוקוס לפעולה קלה ונוחה.

מהפרי הבשרי הלבן של הקוקוס הבוגר, מייצרים גם חלב קוקוס שהוא בסיס במטבח האסיאתי ומשמש גם כתחליף במטבח הטבעוני לשמנת והסמכת רטבים. החלב משמש גם בסיס למשקאות משולבים כגון משקה קוקוס עם קפה, משקה קוקוס עם מיץ פירות טרופיים כגון אננס ומנגו. ושומר על ערכיו תוך כדי בישול.

כאשר מקררים את הנוזל החלבי הזה והוא מעט מתממצק הוא הופך למה שמכונה ‘קרם קוקוס’, הוא פחות נוזלי ויותר צפוף, דחוס ומרוכז ועתיר שומן. טעמו די נייטרלי ואינו משפיע על טעם האוכל אך מעניק לו את המרקם הרצוי. ניתן להמתיק את קרם הקוקוס ולעשות בו שימוש בקינוחים, משקאות וקוקטיילים כגון פינה קולדה. ניתן לעשות שימוש בקרם הקוקוס לתחליפי חלב למי שנמנע בשל רגישות או לטבעוניים וכן ניתן להשיג קרם נטול גלוטן.

מוצר נוסף ומעט מוצק מהקרם הוא חמאת הקוקוס, שאף היא מהווה בסיס קולינרי חלופי לשמן קוקוס, שמנת או חמאה. ניתן להוסיפה לשייקים ולקינוחים והיא מוסיפה ארומה ייחודית וטעם קוקוס מעודן. החמאה איכותית יותר מהשמן מאחר שבעת הטחינה של הפרי נותרים בה הסיבים והמינרלים אשר יוצאים בזמן הפקת השמן.

קוקוס

זה נראה שאין כמעט מטבח מסביב לעולם שאין בו קוקוס. וגם מי שאינו נעזר באחד מצורותיו בבישול יכול ליהנות משפע מוצרים, מאכלים וממתקים אשר אחד המרכיבים בהם הוא קוקוס… ללא ספק הוא מוסיף טעם משובח בכל ביס. ניתן למצוא שלל מוצרים כגון, עוגיות קוקוס שמנשנשים לא רק בפסח, חטיף ספירולינה עם קוקוס ועוד פינוקים, חטיפי קוקוס עם שוקולד או תחליפים טבעוניים, בישקוטי שקדים וקוקוס מקמח אורז, רחת לוקום עם בוטנים בציפוי קוקוס ואפילו הלהיט של הקיץ סמוזי קוקוס להקפאה  בתוספת הפתעות כגון גויאבה ורודה, אננס, מנגו ובננה. את כל אלה ומוצרים נוספים על בסיס פרי אגוז הקוקוס, אפילו קמח קוקוס אורגני וסוכר קוקוס אורגני, ניתן למצוא אצלנו בקולה מרקט.

הקוקוס טומן בחובו עוד כמה סודות מעבר לשימושים הקולינריים, שמן קוקוס עושה פלאים גם מעבר לתיבול מאכלים. הוא עשיר בחלבונים ושומנים טבעיים ולכן מעולה גם בשמירה וטיפוח העור, הקלה על גירויים בעור ואקזמה, והתכונות האנטי-בקטריאליות שבו עשויות לסייע לטיפול בזיהומים והחלמת פצעים.

השמן שמושי גם כאמצעי טיפוח מגוון, הוא יעיל כתחליף לדיאודורנטים תעשייתיים המכילים חומרים כימיים, מריחה של מעט שמן מתחת לבית השחי שומרת על מרקם העור ומונעת הזעה וריח רע. אפקטיבי בשמירה על העור היבש מסביב לציפורניים (קוטיקולה) ומסייע לשפתיים סדוקות או יבשות. החומר הטבעי הזה יכול להוות תחליף למשפחת שיניים או תוספת למשחה בעודו יעיל במלחמה נגד עששת ומחלות חניכיים.

שמן קוקוס מסוגל לחדור לזקיק השערה הרבה יותר טוב משאר השמנים ולכם הוא מעולה לטיפוח השיער ושמירה על מראה הריסים וחוזקם. כמובן שמריחתו יעילה מאוד גם לטיפוח הפרווה של חיית המחמד למראה זוהר, בריא ומלא ברק. את אותו הברק ניתן להעניק למעילי עור ונעליים כאשר טובלים מטלית רכה בשמן ומנגבים בעדינות, וזה מתאים גם לרהיטי עץ כאשר שמן הקוקוס מגן עליהם ומחיה את צבעם בכל פעם מחדש.

מהניסיון שלנו, אולי לא כולם אוהבים קוקוס, ויש שיגידו שיש כאן משחקי אהבה ושנאה, אבל אף אחד לא יכול להתעלם מהפרי הזה, ממגוון השימושים שלו ומהקסם שניתן להפיק ממנו. כי הקוקוס שומר סוד וליבו מתוק גם אם הוא לא נראה ככה במבט ראשון.

 

קוקוס בקולה מרקט
סגירת תפריט

התחבר

הרשמה

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our מדיניות פרטיות.

פתחו בשיחה
צריכים עזרה?
דילוג לתוכן