מחפשים להוסיף טעם חדש למטבח? עשבי תיבול הם הפתרון המושלם! עשבי תיבול נמצאים כאן מאז ומעולם משמשים את האנושות למאכל, קוסמטיקה ומרפא. קיימים סוגים רבים ושונים של עשבי תיבול, ישנם טריים ורעננים המתאימים להוספה לסלטים וטחינה לממרחים ויש את העשבים המיובשים המעשירים בקלות כל תבשיל ומאפה.
עשבי תיבול הוא שם כולל לכל אותם צמחים אשר ניתן להשתמש בהם לתיבול AS IS או ליבש אותם בשיטות ייבוש שונות. הם יכולים להיות צמחים רב שנתיים כגון טימין, מרווה או לבנדר, דו-שנתיים כגון פטרוזיליה, או חד-שנתיים כמו בזיליקום. עשבי תיבול רב שנתיים יכולים להיות עלי שיח כמו רוזמרין, או עלים כעלי דפנה.
כיצד מייבשים עשבי תיבול?
כאמור את עשבי התיבול ניתן לצרוך גם טריים וגם מיובשים. הייבוש מתבצע או באופן טבעי באוויר או באמצעות מקור חום כגון תנור. הייבוש בתנור הינו תהליך מהיר המתבצע בחום בינוני על מנת למנוע חימום יתר או שריפה של העשבים. שיטה זאת מונעת הצטברות של עובש או מזיקים על העלים.
בשנים האחרונות התעצמה הדרישה לצמחי תבלין טריים ויבשים כאחד, מלבד עשבי התיבול המוכרים והטובים של שלל המטבחים, החלו להיכנס לתודעה ולבישול הבייתי גם “שחקנים” בריאים ומרגשים חדשים, זרעי כוסברה, זרעי כמון, זרעי שומר ועוד.
זרעי כוסברה
כולם מכירים את צמח התבלין כוסברה, או בשמו העברי ‘גד השדה’, המשמש במטבחים רבים בצורתו הטרייה וגם כזרעים. לזרעי הכוסברה יש טעם הדרים לימוני כאשר הם נכתשים. הם מוסיפים מעט פיקנטיות חמימה ואגוזית לתבשילים. ניתן לאכול אותם ירוקים אך הצורה הרווחת היא מיובשים.
ניתן לרכוש זרעים שלמים או כתושים. בשלמותם, זרעי הכוסברה מוסיפים ניחוח מיוחד ומרקם פריך המשדרג בצקים ותבשילים. כשהם טחונים, ניתן לשדרג עמם קציצות, מנות אורז, מילוי לבורקס בשר, תערובות פלאפל ועוד. את הזרעים מומלץ לאחסן במכל אטום לחלוטין ללא חדירה של אוויר ובמקום קריר ללא חשיפה לשמש או מקור חום.
מבחינה בריאותית לזרעי הכוסברה תכונות תרפויטיות רבות, הם עתירים בנוגדי חמצון ומינרלים כגון סידן, ברזל, מגנזיום, אשלגן, בטא-קרוטן וחומצה פולית, יש בהם כמות מכובדת של ויטמין A וויטמינים מסוג B. הוספת הזרעים תורמת לתהליכי ניקוי רעלים מהגוף, מסייעת לאיזון רמות סוכר בדם, תורמת להפחתת כולסטרול גבוה ואיזון לחץ דם גבוה ומסייעת לשמירה על מערכת העיכול.
זרעי כמון
אחד מהתבלינים האהובים על המטבח הישראלי הוא הכמון, משתמשים בו לתיבול תבשילים שונים והוא מרכיב מרכזי בחומוס ובמאכל הלאומי פלאפל. לזרעי הכמון טעם וריח אינטנסיביים המשתנים בעת בישול או טיגון.
זרעי הכמון מתאימים לתיבול בשר לגריל, לתיבול פסטרמה וגם לתערובת בשר לנקניקים. הכמון משמש כמרכיב בסיסי בתערובת התבלינים ההודית, ‘גאראם מסאלה’ ובתערובת התבלינים התימנית חוואיג’.
ברפואה הטבעית מוכרים הזרעים כתבלין מרפא בעיקר לבעיות עיכול, חילוף חומרים וניקוי רעלים מסייע בתהליכי תזונה בריאה והורדת משקל וכן תומך בחיזוק המערכת החיסונית. לזרעי הכמון תכונות אנטי בקטריאליות, הם עתירים בנוגדי חמצון וויטמין E ומהווים מקור טוב לברזל ומגנזיום.
זרעי שומר
השומר הפשוט והמתורבת הינו צמח במראה פקעתי, הנאכל על פקעתו, עליו וזרעיו. הגבעול התחתון הנראה כמו פקעת משמש לבישול ומאכל, עליו משמשים כעשבי תיבול וטעמם כאניס או כסוכריות ליקריץ’. הטעם המיוחד מתאים לתבשילים שונים, בעיקר לדגים ועוף. הארומה הנפלאה משתחררת בעת קלייה עדינה ומוסיפה לכל מאכל טאץ’ פרשי מיוחד.
זרעי השומר משמשים כתבלין בעל סגולות בריאותיות ייחודיות. הם עתירים באנטי אוקסידנטים אשר תפקידם לנטרל את הרדיקלים החופשיים בגוף ולמנוע מחלות ניווניות. הוספה של זרעי שומר לתזונה היומית ייטיבו עם פעולות מעיים ועיכול וימנעו דלקות וקנדידה. הזרעים עתירים במינרלים חיוניים לגוף, כגון נחושת, ברזל, נתרן, מגנזיום, אשלגן וזרחן וכן בסיבים תזונתיים איכותיים, סידן, ברזל וויטמינים מסוג A, C ו – B
זרעי סלרי
סלרי, או כרפס ריחני הוא ירק הנאכל בשלמותו: גבעולים, עלים, זרעים ושורש. זרעי הסלרי משמשים תבלין והם נחשבים תחליף טבעי ואיכותי למלח, ומצוינים לתיבול. לזרעים יש טעם מיוחד, שונה מזה של חלקי הירק האחרים ויש להם יכולת לשדרג כל תבשיל או מרק לרבות מיניסטרונה, מרק ירקות ואפילו מרק עוף, אליו יתווספו.
לזרעי הסלרי תכונות אנטיאוקסידנטיות המסייעות להורדת לחץ דם וטיפול ביתר כולסטרול בדם. הם מהווים מקור טוב לחומצה פולית ועשירים בויטמינים כגון בטא קרוטן וויטמין K הוכח כי הזרעים מסייעים במצבים של דלקות פרקים, ראומטיזם, ארטריטיס וגאוט. הוספה של זרעים למשקה מסייעת בניקוי הגוף וטיפול בבצקות.
השימוש בעשבי תיבול יבשים הולך ומתעצם ומוסיף לקולינריה המקומית, ממדים חדשים בנוסף לארומות ולטעמים המוכרים. את כל הטוב הזה ועוד הרבה, ניתן למצוא ב”קולה מרקט” וליהנות מחוויית רכישה ובישול ייחודית.