אם טרם חוויתם קלייה ופיצוח של ערמונים ואכילת המילוי המושלם, אתם חייבים לעזוב את הכל ולרוץ לטעום, (טוב תסיימו את המאמר ואז…) מדובר על אחד האגוזים הכי מיוחדים, טעימים ובריאים שיש למשפחת האגוזים להציע.
למעשה, מדובר על הפרי של העץ השימושי ביותר בעולם, העץ היפה, החזק והעצום הזה שימש במשך דורות לבנייה, חיזוק וביצור, עשו בו שימוש כחומר בעירה, הצללה וכמובן למאכל. לכן, אין זה פלא שהערמונים גודלו על ידי כל תרבות מרכזית, והועברו בכיבושים וחיפושים לכל יבשת שבה ניתן לגדל אותם.
פרי הערמון מגיע מעץ גדול, נשיר ומרשים ממשפחת האלוניים, עץ המתנשא לגובה רב ומפיק צל רחב. אמנם אין רק זן אחד, אך יש 4 מינים עיקריים: ערמון אמריקאי (Castanea dentata), ערמון אירופאי (C. sativa), ערמון סיני (C. mollissima) וערמון יפני (C. crenata) וכן כמה זנים פחות נחשבים מהסוג Castanea. חשוב לציין כי יש מאות רבות של סוגים (רק בסין יש מעל ל- 300 – זנים) ישנם גדולים וקטנים, כאלה מעט יותר מתוקים או רכים.
בכל הזנים הגידול זהה, הפירות (האגוזים) גדלים בתוך מעטפת קליפתית שעירה המגנה על הפרי, בכל קליפה שעירה ירקרקה נמצאים הערמונים כפי שאנו מכירים אותם. כאשר ה”תרמיל השעיר” מתייבש הוא נבקע ונפתח מעט (או לחלוטין) ויוצאים מתוכו בין 1-3 אגוזים (בהתאם לזן) בעלי קליפה בצבע חום מבריק (מכאן גם שם הצבע ערמוני, כן, כמו בשיר על “דינה ברזילי”).
השם “ערמון” אמנם נזכר במקרא (בראשית, פרק ל’, פסוק ל”ז) ” וַיִּקַּח-לוֹ יַעֲקֹב, מַקַּל לִבְנֶה לַח-וְלוּז וְעַרְמוֹן;” אך ככל הנראה הכוונה שם היא לעץ הדולב, בכל אופן בין אם הוא פרי מקראי ובין אם לאו, יש לו הרבה מאוד היסטוריה משל עצמו.
כמו בכל דבר מוצלח, גם הערמון, כולם מצהירים שהם אבותיו וגם כאן היוונים גורסים כי הפירות המושלמים הגיעו לאדמה מהר האולימפוס – משכנם של האלים ותכלס, עם טעם כזה מושלם יש מצב. אבל בראייה קצת יותר ריאלית מדובר על פרי שהיווה בסיס תזונתי בהרבה מאוד מדינות ולכן הוא כל כך משמעותי בכל העולם. גם אם במשך שנים לא מעטות נחשב הערמון לאוכל לעניים והמוניטין שלו ירד פלאים, ניתן לראות שבשנים האחרונות הוא קיבל בוסט אמיתי ונמצא חזק בעולם הקולינרי.
שיגעון של ערמון
בניגוד לאגוזים אחרים לערמון יש תהליך שחשוב שיעבור עד שיהיה מוכן לאכילה. ערמונים טריים מהעץ אינם ראויים למאכל. ברגע הקטיף הם מכילים כ – 50% מים וטעמם תפל, לאחר יישון וייבוש תכולת המים יורדת לכ – 30% והמרקם שלהם קרמי ומתקתק בשל העמילן שהפך לסוכר.
מאחר שמדובר על פרי עטוף בקליפה קשה לא תמיד יודעים את טיב הרכישה, אז איך בוחרים ומזהים ערמון טרי? אחת הדרכים היא להביט על הצבע הערמוני המבריק, ערמון שלם ואיכותי צריך להיות כבד יחסית לגודלו, כאשר הוא מאבד מטריותו ומתייבש הוא משמיע קול שקשוק אם מנערים אותו כך שאם אין צליל בעת הניעור הוא מושלם לאכילה.
את הערמונים הגולמיים ניתן לאכול במגוון דרכים אך צורת ההכנה הנפוצה ביותר היא קלייה, עדיף על אש גלויה. אפשר בקמין, במדורה, או על המנגל, אבל אם אין בנמצא אז גם תנור, טוסטר-אובן, או מחבת רגילה יעשו את העבודה. לא ממש משנה איך קולים רק חשוב להקפיד הקפדה מוחלטת ובלי לשכוח או לטעות או לפקשש בזה…. חייבים לחרוץ כל הערמון בחלק השטוח, טרם הקלייה (תאמינו לנו, יודעם מניסיון, זה לא ממש נעים שמתפוצץ ערמון כמו פצצה רותחת היישר לכיוון הפנים), אפשר לסמן X עם סכין או חריץ ארוך אחד אנכי, החריצה מאפשרת לקליפה הקשה להינתק מהפרי הבשרני וקילוף קל ומהיר.
טעים וגם בריא
זה שלערמונים יש טעם חלומי כבר הבנו וזה שהם גורמים לנו לפנטז על יעדים רחוקים ורומנטיים זה נפלא, אבל חשוב לדעת שלערמונים יש גם לא מעט יתרונות בריאותיים וסגולות שמעלות אותם לדרגה יותר גבוהה מסתם אגוז חורפי נהדר.
בטוח אנשים ישמחו לגלות שערמונים דלים בקלוריות, בעיקר אל מול שאר סוגי האגוזים, הם מקור טוב לחומצות אמינו, חומצות שומן חד בלתי רוויות, נוגדי חמצון, פנולים וויטמין C. ערמונים מכילים פי שניים יותר עמילן מתפוחי אדמה, אך בניגוד לאגוזים אחרים, הם דלים יחסית בשומן, הם אמנם עשירים בפחמימות, אך לא מכילים כולסטרול. בנוסף עם עתירים במגוון וויטמינים ממשפחת B, ויטמין E, סידן, מגנזיום, אָבָץ, בַּרזֶל, נְחוֹשֶׁת, מַנגָן ועוד. הם ערמונים נותרים מקור טוב לנוגדי חמצון, גם לאחר הבישול. הם עשירים בחומצה גאלית וחומצה אלגית – שני אנטי אוקסידנטים שעולים בריכוזם בעת בישול.
אז למה הם טובים?
- ערמונים מעניקים בוסט של אנרגיה – מעצם היותם בעלי ערך גליקמי נמוך ומיטבי ומאחר שהפחמימה בהם מתפרקת לאט מקבלים אנרגיה לאורך זמן
- נטולי גלוטן ומתאימים לבעלי רגישות או לחולי צליאק
- הסבתות שיצרו את כ”תרופת הסבתא” המפורסמת השתמשו בו לדימומים שונים, לחולשה ולדלקת בגרון.
- לערמונים תכונה נוגדת דיכאון, זה נובע בשל כמות הויטמין B שבו, הפחמימות והשומן.
- ערמונים טובים לעור הפנים ולטיפוח השיער, מאחר שיש בו ויטמינים ומינרלים כגון סידן ואשלגן, אכילה קבועה מסייעת לשיפור העור ומעניקה ברק לשיער.
- ערמונים מפחיתים את רמות הכולסטרול ומייצבים את רמות הסוכר בדם. הם גם מפחיתים את הסיכון לעצירות ולסיבוכי מעיים, יש המשתמשים בערמונים כתרופת סבתא לטיפול בטחורים.
- הערמונים אף ידועים כמעוררי חשק מיני…
כיום ניתן לרכוש ערמונים שלמים בקליפתם בקולה מרקט, אלה מגיעים במעטפת של רשת, אך מי שמעוניין להימנע מכל ההתעסקות והקלייה יכול לקבל ערמונים שלמים וקלופים בוואקום ולעשות בהם קסמים קולינריים. כאמור ניתן לאכול אותם חיים, צלויים, טחונים לקמח או לערבב אותם למאפים, תבשילים וקינוחים.
מתכון למרק ערמונים מושלם במינימום זמן!
בעזרת ערמונים קלופים ארוזים בוואקום אותם ניתן לרכוש אצלנו בקולה מרקט, ניתן להכין מרק מושלם ומהיר.
רכיבים
- 2 כפות חמאה
- 2 בצלים קצוצים
- 4 גבעולי סלרי קצוצים
- 1 כפית מלח
- 1 ½ מארזי ערמונים קלופים וארוזים בוואקום
- 4 כוסות ציר עוף
- 2 עלי דפנה
- פלפל שחור טחון טרי
- קרם פרש לקישוט
- פטרוזיליה קצוצה לקישוט
אופן הכנה
- להמיס חמאה בסיר על אש בינונית-גבוהה.
- להוסיף בצל, סלרי וכפית מלח.
- לבשל תוך ערבוב עד שהבצל והסלרי מתרככים (כ-5 דק’).
- להוסיף לסיר את הערמונים, ציר עוף ועלי דפנה. להביא לרתיחה.
- להנמיך את האש לכסות ולבשל עד שהערמונים מתרככים (כ-10 דקות).
- לאחר מכן להוציא את עלי הדפנה ולרסק את המרק באמצעות בלנדר מוט או מעבד מזון
- לתקן תיבול באמצעות מלח ופלפל שחור גרוס
- להגיש בעיטור כף קרם פרש ומעט פטרוזיליה קצוצה מעל