אם גם אתם מחובבי האגוזים התאריך 22/10 זה היום שלכם, יום האגוזים הבינ”ל. היום הזה נוצר על מנת לעודד את הציבור בכל העולם לנסות חטיפים בריאים, טבעיים ונפלאים כתחליף לנשנושים. ואכן מדובר על שפע של פינוקים משגעים ועשרות זנים וסוגים.
מבחינה בוטנית אגוזים הם בעצם פירות, אמנם פרי יבש ופשוט, אבל לגמרי טעים. הפרי בעל זרע יחיד (לעיתים נדירות זרע כפול) וקליפתו החיצונית הופכת קשה מאוד בבשלות ומגוננת על מה שנמצא בתוכה ולרוב אינה נפתחת באופן טבעי לשחרור הזרע הכלוא.
נראה שאגוזים היו כאן תמיד, מהאדם הפרהיסטורי, דרך מלכים ובני אצולה, איכרים בימי הביניים ועד לקונים ב”קולה מרקט” שלנו היום, הם היו ועודם מקור מזון אמין לאורך ההיסטוריה. ישנן העדויות המראות כי אגוזים היו מצרך בסיסי בתזונה האנושית מאז תחילת ההיסטוריה וממצאים ארכיאולוגים מאששים זאת. בחפירות שבוצעו בארץ נמצאו שרידים של שבעה סוגים של אגוזים, יחד עם כלי אבן לפיצוח שלהם. הוכחה נוספת לחשיבותם היא בשורה משיר השירים “אֶל-גִּנַּת אֱגוֹז יָרַדְתִּי, לִרְאוֹת בְּאִבֵּי הַנָּחַל; לִרְאוֹת הֲפָרְחָה הַגֶּפֶן, הֵנֵצוּ הָרִימונִים”, שרידי האגוז העתיקים ביותר התגלו בעיראק, משערים שהם משנת 50,000 לפני הספירה.
לא רק במזרח התיכון כיכבו האגוזים, ילידי יבשת אמריקה נהגו לאכול סוגי אגוז שונים והיוונים והרומאים ראו בהם מזון אלים. שרידים של פקאנים נמצאו בחפירות ארכיאולוגיות בטקסס, עם חפצים שונים וההערכה היא שהם בערך משנת 6000 לפני הספירה.
לא קשה להבין מדוע הפכו לכאלה פופולריים לאורך הדורות, שהרי לא צריך לעקוב אחרי אגוז, לצוד אותו או לחכות שעות ארוכות להכנתו. למעשה, אגוזים היו אחד ממזונות הנוחות הראשונים בעולם; ניתן לאכול אותם באופן מידי, קל לשאת אותם ממקום למקום ובעיקר לאחסן אותם למשך חודשים ארוכים בחורפים הקשים. מרבית האגוזים עשירים בשומן וחלבון, מה שהופך אותם למזינים ומשביעים ולגמרי בריאים. גם הרבגוניות שמאפשרת לאכול אותם באופנים שונים מעניקה להם קסם מיוחד, אפשר לאכול ישר מהקליפה, ללחוץ עליהם ולייצר שמן או לרסק ולמעוך להכנת חמאה.
סוגי אגוזים:
-
אגוז ברזיל
-
אגוז מלך(אגוז אנגלי/ אגוז קליפורניה / אגוז מוח)
-
אגוז פקאן
-
אגוז לוז (בונדוק, אילסר) (hazelnut) –
-
אגוז מקדמיה
-
ערמונים (Chestnut)