מתוקים ומלוחים

ארבעה מרקים מושלמים לחורף

אז חשבנו, איך אנחנו ממליצים לכם עבור את החורף… תכלס, רק עם מרק!

בחורף אפור וסגריר אין על המאכל הסמיך, זה שמייצר ריח של בית ומחמם את הגוף ואת הלב. אמנם הרכיב המשמעותי במרק הוא מים, אבל אל הסיר מוכנסים רכיבים שונים שמתבשלים ומעניקים לו את הטעם העמוק והריח המופלא. תהליך הבישול מסייע לחומרי הגלם למצות את טעמם ולהגיע לתוצר מחמם, מנחם, מפנק, מענג, ואולי זה מפתיע אבל הוא גם לגמרי יכול להשביע.

אמנם מרק היה כאן תמיד עוד לפני המצאת הסיר, אבל הוא מעולם לא קיבל את המקום המכובד והראוי לו, הכינוי ‘מזון של עניים’ דבק בו במשך שנים ארוכות, עד שהקולינריה המודרנית ומטבחי העדות החזירו לו את המעמד הראוי של מזון משובח ולעיתים גם מסובך. לכן, בין אם גדלתם על מרק עוף פולני קניידלך, לוקשים או שקדים ובין אם צמחתם על מרק רגל תימני, בורשט רוסי וצ’ורבה רומני, אתם מבינים שמרקים זה לא דבר מובן מאליו וצריך לדייק במצרכים ובעיקר בתיבולים.

כמנה ראשונה או כארוחה מלאה, אין על מרק! אספנו עבורכם מתכונים מפנקים של מרקים, נפלאים וקלים שיסייעו לכם לעבור בצורה טעימה את העונה הקרירה. מרקים נחלקים לכמה סוגים עיקריים לפי צורת הכנתם בין היתר ניתן למצוא את נבחרת המרקים הצחים והמסוננים, יש את אלה הטחונים לרמת סמיכות רצויה, יש את מרקי הנזיד העשירים ואת הקרמיים המפנקים, קבלו מנה מכל קטגוריה:

  • אל תחמיצו את החמיצה – מרק בורשט צח (חלבי)

כאשר מדברים על מרק צח הדבר הראשון שעולה זה מרק עוף מסונן ומופלא, אליו מכניסים הררי שקדי מרק. אבל הקטגוריה לא מסתכמת בכך בלבד, מרק זך הוא מרק אשר סונן מכל רכיביו, אלא שהם הטביעו בנוזל חותם עמוק בצבע ובטעם. קחו למשל את הבורשט בצבע ארגמן הידוע גם בשם חמיצה. מרק הסלק הזה הגיע מארצות הקור עם וריאציות מרובות להכנה, עם עוף או בשר, שעועית, כרוב ועוד. אנחנו החלטנו ללכת על חמיצה צמחונית.

מצרכים:

  • 2 בצלים גדולים חתוכים לרבעים
  • 5 סלקים מקולבים וחתוכים לרבעים
  • שורש סלרי מקולף
  • 1/2 כרוב לבן פרוס
  • 4 שיני שום שלמות
  • 1/2 צרור פטרוזיליה שטופה
  • כף פלפל שחור גרוס
  • מלח גרוס
  • 1 לימון סחוט
  • 1 כף סוכר
  • גביע שמנת חמוצה

 הכנה:

  • בסיר גדול להניח את המצרכים מלבד הלימון, הסוכר והשמנת
  • לכסות את תכולת הסיר במים ועל להבה גדולה להביא להרתחה
  • להנמיך את הלהבה ולבשל כ – 45 דק’ עד לריכוך הסלק
  • להוסיף לסיר את הלימון והסוכר ולבשל 5 דק’ נוספות
  • לתקן תיבול עד לטעם הרצוי (חמוץ מתוק נהדר)
  • לאחר מכן לסנן את המרק באמצעות מסננת דקה כך שהוא נקי מתכולתו
  • להגיש חם עם כף שמנת חמוצה ולחם כפרי בצד

מרק בורשט

 

  • שיהיה לכם יום (מרק) כתום טחון

מרק טחון הוא אחת ההמצאות הנפלאות בקולינריה, זאת מאחר שניתן להכניס סודות והפתעות עם המון בריאות שיעשירו את הטעם ולא יפגעו במרקם. אחד  המרקים האהובים על הבשלנים הישראליים, הוא המרק הכתום, יש בו את כל הטוב שבירקות החורף וניתן ל”שחק” עם המרכיבים שלו, להוסיף תבלינים שונים, סוגי קארי וקטניות ובסוף לטחון את הכל למרקם הרצוי בלי לפגום בצבע המדהים.

מצרכים:

  • 200 גר’ דלעת
  • 200 גר’ דלורית
  • 2 בטטות גדולות
  • 2 גזרים גדולים
  • 1 תפוח אדמה גדול
  • 6 שיני שום כתושות
  • כ – 2 ליטר מים
  • כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
  • כפית כמון
  • 1/2 כפית גרגרי כוסברה טחונים
  • 1/2 כפית פפריקה מתוקה

הכנה:

  • לחתוך את כל הירקות לחתיכות גסות ולהניח בסיר עמוק,
  • לצקת את המים עד כיסוי ולהביא לרתיחה (כ – 20 דקות על אש בינונית)
  • להוסיף את השום והתבלינים ולבשל שוב עד לרתיחה להנמיך את הלהבה לעוד 15 דק’
  • לוודא שכל הירקות רכים, אם יש צורך לבשל עוד 5 דר’
  • להכניס את הכל למעבד מזון או באמצעות בלנדר ידני לטחון היטב
  • לערבב היטב ולהחזיר לסיר לבישול נוסף על להבה נמוכה לעוד 10 דק’ עד שהמרקם אחיד וסמיך במידה הרצויה.
  • מומלץ לאכול חם בתוספת קרוטונים ומעט עירית.

 

 

  • בעבור נזיד עדשים אבל מה זה טעים!

מרק נזיד הוא מרק עשיר וסמיך שמחמם את הגוף בימים ולילות קרים, הוא הרבה יותר דליל מתבשילי קדרה וסמיך ממרקים אחרים וזה היופי שלו, הוא יכול להיות מרק או תבשיל עם הרבה רוטב ובשתי הצורות הוא טעים.

מצרכים:

הכנה:

  • להשרות את העדשים והגריסים במים רותחים כ – 1/2 שעה
  • לאחר מכן לשטוף אותם בתוך מסננת
  • בסיר גדול להניח שמן ולטגן את הבצל עד הזהבה להוסיף את השום לטיגון קצר נוסף
  • להוסיף את הכמון, הכורכום והפלפל ולערבב היטב
  • להוסיף את העדשים והגריסים המסוננים ולערבב
  • להוסיף מים עד לכיסוי העדשים וקצת יותר
  • לתבל במלח ולתקן בהתאם להעדפה
  • לבשל על אש גבוהה כ – 15 דק’
  • להנמיך את הלהבה ולבשל ע – 45 דק’ על להבה בינונית/נמוכה לערבב מידי פעם ולתקן תיבול
  • מומלץ לאכול AS IS מאוד משביע ובריא!

 

מרק כתום

 

  • קרם דה לה קרם – מרק פטריות קטיפתי במיוחד

המרקים הקטיפתיים מלטפים את החך ומחממים את כל הגוף במרקם עדין וטעם מטריף. מרקי הקרם מבוססים על אידוי ירק בשומן ולאחר מכן הוספה של קמח, קורנפלור או מייצב אחר תוך בחישה והוספה של נוזל מים, ציר או שמנת, עד לקבלת המרקם והסמיכות הרצויה.

מצרכים:

  • 4 כפות שמ”ז איכותי
  • 1 בצל גדול קצוץ דק מאוד
  • 2 שיני שום קצוצות
  • 200 גר’ פטריות פורטובלו / שמפיניון קצוצות
  • 5 פטריות שיטאקי
  • כפית קורנפלור מומסת ב1/4 כוס מים קרים
  • 1/4כוס יין לבן
  • 2כוסות מים פושרים
  • 500מ”ל שמנת מתוקה
  • 1כפית מלח
  • קורט פלפל שחור טחון
  • קורט אגוז מוסקט

הכנה:

  • בסיר גדול לחמם את שמן הזית ולאדות מעט את הבצל לאחר דקה להוסיף את השום
  • לאחר כמה דקות להוסיף את הפטריות ולערבב היטב
  • תוך כדי ערבוב להוסיף את הקורנפלור ולערבב עד שנטמע בתערובת
  • להוסיף את היין והמים ולהביא להרתחה
  • להוסיף את השמנת ולהביא להרתחה נוספת
  • לתבל במעט מלח, פלפל ואגוז מוסקט
  • להנמיך את האש ולבשל חמש דקות
  • לאחר הבישול לטחון את המרק לקבלת מרקם קטיפתי חלק.
  • מומלץ לאכול עם בגט צרפתי חם

מרק עדשים

 

כמובן שעולם המרקים הוא עצום וכמעט אין סופי, בחרנו להעניק לכם מתכונים קלים, פשוטים ומאוד טעימים שאת מרבית המוצרים קל מאוד להשיג, כן גם אצלנו, “בקולה מרקט”.
אז מכל הצוות אנחנו שולחים חיבוק מחמם בתקווה שהחורף יעבור בבריאות איתנה ועם הרבה טעם!!! 

מרק בורשט