כל מה שלא ידעתם על פיסטוקים…
בין שלל הפיצוחים שאנשים מאוד אוהבים ישנו אחד מועדף במיוחד, עם טעם שמיימי וקראנצ’יות חלומית, כמובן שאנחנו מדברים על הפיסטוק. זהו אגוז ייחודי המכונה בעברית אלת הבָּטְנָה או אלה אמיתית והוא פרי עץ הגדל באזורים עם חורף קר וקיץ חם וממושך עם אויר יבש. מוצא עץ הפיסטוק הוא במערב אסיה, בעיקר באזורים ההרריים של אירן, טורקמניסטן ומערב אפגניסטן.
הפרי עצמו הינו בלוט בעל זרע מוארך העטוף בקליפה קשה ובתוכו ליבה (שהיא החלק האכיל) ירוקה נוקשה העטופה בקרום בצבעי סגול- אדום- חום. עם ההבשלה נסדקת הקליפה החיצונית וממנה מציץ מחויך גרעין ירקרק עם טעם מושלם.
בצורתו הפתוחה נראה הפיסטוק כאילו הוא מחייך וממתיק סוד ואכן, הוא נחשב לאחד מזני האגוזים העתיקים בתזונה העולמית ומקובל לחשוב כי כבר לפני אלפי שנים עשו בפרי הזה שימוש. ממצאים ארכיאולוגיים מוכיחים את השימוש של האדם בפיסטוק כבר בשנת 6000 לפנה”ס. אפילו באזור א”י, סוריה ושאר מדינות אגן הים התיכון והלבנט. וכבר אז הבינו את יתרונותיו וסגולותיו.
אספנו כמה עובדות מעניינות על האגוז המחייך והטעים מאוד:
-
ערך תזונתי
הפיסטוק הינו אחד מזני האגוזים המכילים בתוכם את מרבית המרכיבים החיוניים לבריאותו של האדם. באגוזי פיסטוק טבעיים ולא קלויים יש שפע של סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. הפיסטוק מכיל חלבונים בכמות גבוהה, שומנים וחומצות שומן חד-בלתי רוויות כגון חומצה אולאית ונוגדי חמצון רבים.
כמו כן הם עתירים בסיבים תזונתיים ומינרלים כגון: סידן, ברזל, מגנזיום, אבץ, נחושת, מנגן, תיאמין, ויטמין 6B, ו B5, בטא-קרוטין, לוטאין וזאהקסנטין, ריבופלבין, ניאצין, חומצה פאנטוטנית, חומצה פולית ויטמינים: C, A , ו .K מנת פיסטוקים טבעיים מספקת כ 40% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין B-6 הממלא תפקיד חיוני בגוף, במיוחד ביחס לחילוף החלבונים והתפתחות קוגניטיבית.
האגוז המחייך הזה גם מכיל את הכמויות הגבוהות ביותר של זרחן בהשוואה למגוון האגוזים לרבות שקדים וקשיו. ויתרה מזאת, יש בו את ריכוז האשלגן הגבוה מבין שאר סוגי האגוזים וכמות עצומה של אנטי אוקסידנטים ולעומת זאת אינו מכיל בכלל נתרן (סודיום).
-
סגולות בריאותיות
שפע הטוב המצוי בפיסטוק בהכרח מהופך אותו לפצצת בריאות והדבר המשמח הוא שיש בו גם שפע של סגולות רפואיות. בראש ובראשונה הוכח כי מדובר על אגוז עם כמות קלוריות נמוכה יחסית לשאר האגוזים ואכילתו מסייעת לעיכול המזון ושמירה על המערכות הפנימיות תקינות ובריאות.
כמויות הנחושת המרשימות המצויות באגוז מסייעות לגוף בספיגת ברזל בצורה מהירה ותקינה. וכן, אכילת פיסטוקים טבעיים מסייעת לשמירה על בריאות הלב בסיוע למלחמה בכולסטרול הרע (LDL) והעלאת הכולסטרול הטוב (HDL). עוד הוכח כי אכילת האגוז מסייעת לשלוט על סכרת מסוג 2, נוגדי החמצון המצויים בפיסטוק עוזרים לגוף לווסת את תהליכי הגליקציה ובכך לשלוט על החמרת רמות הסכרת.
כמו כן, מאחר שהאגוז הייחודי הזה מכיל כמות מכובדת של נוגדי חמצון מסוג קרוטנואידים, כמו: לוטאין וזאהקסנטין, אכילתו מורידה את הסיכון לחלות בקטרקט וב – AMD ניוון מולקולרי, מחלה ניוונית של מרכז הראייה המתפתחת בעיקר בגיל מבוגר.
-
סגולות יופי ואסתטיקה
הפיסטוקים לא רק שומרים על גוף בריא אלא גם על מראה אסתטי מרשים. הכמות הגבוהה של ויטמין K ורמות השומן הרווי המצויות באגוז מסייעות לשמור על לחות העור ולשמש כחומרי בסיס במוצרי ארומתרפיה וקוסמטיקה טבעית. כיום ניתן להשיג שמנים ארומטיים, מוצרי טיפוח וקוסמטיקה העשויים משמן פיסטוק המטפל, משקם ומטפח את העור והשיער.
-
מגביר את האון
לא, זה לא מיתוס, אכילה של פיסטוקים כמו אגוזי מלך ואגוזי ברזיל המכילים חומצת אמינו בשם ארגינין, מגבירה את כח הגברא ואת החשק והתפקוד המיני בקרב גברים. מחקרים הראו שפיסטוקים אפילו יכולים לשפר מצבי אין אונות. ההסבר לכך טמון ומסתמך על מחקרים וסריקת אולטרה-סאונד של עבירות הדם באיבר המין הגברי.
-
מה עוד עושים עם פיסטוק?
יש הרבה דרכים לאכול פיסטוק, כמובן שיש את הצורה הגולמית של האגוז שבה כאמור רוב הערכים התזונתיים. אך יש גם אגוזים מעובדים וקלויים. ניתן להשיג פיסטוקים בקליפה או קלופים, גרוסים, חתוכים ואפילו במרקם טחון.
אך את הפיסטוק ניתן לצרוך גם בדרכים נוספות, יש שמן פיסטוק לתיבול עם ארומה חזקה, לתיבול סלטים קרים וניתן להשתמש בו גם לאפייה, כמו כן יש חמאת פיסטוק למריחה ולהוספה לקינוחים. ניתן לרכוש או לשלב פיסטוקים בשפע של מאכלים, החל ממיקס לסלט, מיקס להעשרת אורז ומאכלים אחרים, שם תפקידו של הפיסטוק הוא להעניק את הקראנצ’יות.
גם בממתקים וקינוחים ניתן לעשות שפע שימושים באגוז המופלא, שילוב של פיסטוק במרציפן או בחטיפי בריאות, בחלווה מופלאה ובשלל עוגיות. כמובן שאסור לשכוח את הבקלאווה הנפלאה שלא ניתן לחשוב עליה ללא שבבי פיסטוק.
את כל הפינוקים הפיסטוקיים הללו ניתן להשיג ב”קולה מרקט” וגם את כל החומרים לעוגיות הפיסטוק הנפלאות הללו:
מרכיבים:
200 גר’ פיסטוק טבעי טחון
200 גר’ שקדים מולבנים טחונים דק
240 גר’ סוכר
2 ביצי L
1/2 כוס אבקת סוכר לציפוי
אופן ההכנה:
- לחמם תנור ל – 175 מעלות.
- לערבב את הפיסטוק והשקדים ובהדרגה להוסיף את הסוכר ולערבב היטב
- להוסיף לקערה את הביצים ולערבב לתערובת אחידה
- לייצר כדורים עם הידיים בגודל של כ – 2 ס”מ לצפות באבקת סוכר
- להניח את הכדורים על תבנית מרופדת בנייר אפייה במרווחים
- לאפות בין 10 – 12 דק’ עד שהמעטפת מתפוצצת והחלק התחתון מעט זהוב
- לצנן ולאכול בתאבון!
מומלץ להימנע מאפיית יתר.