“זה הסתיו עם הענן ועם הרוח המייבב, ואם אתה סתם ציניקן, בכל זאת זה צובט בלב.” (~יחיאל מוהר), תודו שהשיר הזה מתנגן לכם כבר כמה ימים בראש כי איך שלא נסתכל על זה הסתיו כבר כאן, הימים מתקצרים, השמיים אפרוריים ולעיתים אפילו מטפטף, והנה גם שעון החורף מתקרב. הגוף שנכנס ל – MOOD של סתיו מחפש דרכים ובעיקר טעמים להתמודד עם מזג האוויר ההפכפך, מעט להתחמם ובעיקר להתפנק.
מאחר שאנחנו כאן ב’קולה מרקט’ מעדיפים את עונת האביב, חשבנו איך אפשר להכניס לאווירה העגמומית קצת תיבול מגניב ועשינו רשימה של רכיבים, מצרכים ומאכלים שיכולים בקלות להוסיף שמחה למטבח וכיף לחיים.
תבלינים
נכון שעדיין לא מספיק קר לתבשילים הכבדים עם התבלינים המחממים, אבל אל תשכחו שהמעבר מהסתיו לימים הקרים הוא יחסית מהיר ולא כדאי להשאיר את המזווה בלי התבלינים הבסיסיים שיסייעו להכין את הגוף לקראת החורף.
זרעי שומר או שומר טחון
השומר הינו צמח ממשפחת הסוככיים, קרוב של הפטרוזיליה, בעל עלים מנוצים, חתוכים לאונות דקות בצבע ירוק כהה ובעל פרחים קטנים וצהובים. כיום ניתן למצוא זן מתורבת של שומר בו ניתן לאכול את העלים שהם בעלי טעם אניס מעודן. בנוסף לעלים ניתן לעשות שימוש גם בזרעי שומר כתבלין והוא מהווה בסיס במטבח הצרפתי מעצם היותו רכיב מרכזי בתערובת התבלינים הרב דה פרובנס.
צמח השומר נמצא בשימוש הרפואה הטבעית מזה אלפי שנים, הוא בעל סגולות ייחודיות ומוניטין מעולה. נחשב ליעיל בבעיות מעיים וקשיי עיכול, מסייע נגד כאבי בטן, קלקול כיבה, הפגת גזים ונפיחות בבטן, מסייע בהרגעת המעי הרגיז ובטיפול בקנדידה. מסייע לטיפול בקוליק אצל תינוקות ואף הוכח כממריץ ייצור חלב אם אצל מניקות ועוד.
היתרונות התזונתיים שלו רבים, הוא מוריד את הכולסטרול בדם בזכות כמות גדולה של סיבים תזונתיים, הוא מסייע בהורדת לחץ הדם בזכות כמות גבוהה של אשלגן, הידוע כמשתן ומוציא נתרן מהגוף, יש בו כמות מכובדת של אנטי אוקסידנטים כגון רוטין וקוורצטין המגנים על הגוף מפני רדיקלים חופשים ונזקי החמצון. בזרעים ניתן להשתמש כתבלין או כחליטה לתה, או לרכוש חליטה מוכנה, התה מחמם את הגוף, מסלק רעלים ומרפא דלקות.
אגוז מוסקט
מוסקט הוא עץ אשר מקורו בקבוצת איי בנדה שבאינדונזיה אך כיום הוא גדל באזורים שונים. מקור השם בלטינית שפירושו ריחני. מזרעיו הטחונים של העץ והן מקליפתו החיצונית מופקים תבלינים וכמו כן מופק מן העץ שמן ארומטי וחמאת אגוז מוסקט.
לאגוז המוסקט ולתבלין יש טעם וניחוח המשלבים מרירות ומתיקות ייחודית המוסיפים ארומה וטעם למגוון תבשילים. אפשר להוסיפו לבשרים, מרקים, קדירה, פסטה ומקוון רטבים. אגוז מוסקט מהווה רכיב מרכזי גם בתערובות תבינים כגון בהרט, גרמסלה ועוד. גרדה של מעט אגוז משדרגת גם מאפים ועוגות בחושות.
יש לו לאגוז המוסקט סגולות רפואיות רבות, מלבד היותו תבלין איכותי המסייע בטיפול במערכת העיכול ובמצבים של גזים, שלשול, בחילות והקאות, הוא גם ממריץ את פעילות הכבד והוא מצוין להפגת כאבי שרירים, מפרקים ושלד.
הרחה של אבקת אגוז מעלה את רמת הסרטונין במח ותורמת לתחושת אופוריה, מרגיעה את מערכת העצבים, תורמת לרוגע נפשי ועוזר לנדודי שינה, יש הסבורים כי הוא מעורר תשוקה מינית, מחזק און גברי ומונע שפיכה מוקדמת.
תוצרי המוסקט ובמיוחד השמן מיועדים לשימוש במינונים נמוכים בלבד. מאחר שבמינונים מאוד גבוהים עלול אגוז המוסקט לגרום להזיות בשל מיריסטיצין, חומר פסיכו-אקטיבי אשר פעיל באגוזי מוסקט המשמש גם בתרופות אנטי דיכאוניות. חשוב לדעת כי צריכה מוגזמת של התבלין מסוכנת באמת.
קינמון
תבלין מופלא המופק מהקליפה הפנימית של ענפי עצים ממשפחת הקינמונום. בקורו באיים הקריביים, דרום אמריקה ודרום מזרח אסיה.
הקינמון היה ידוע בעולם הקדום ונחשב לתבלין יקר ולכן היה מוגש לעיתים קרובות כמנחה למלכים ולשליטים. הקינמון מוזכר גם במקרא – הוא היה אחד מסממני הקטורת בבית המקדש, והוא אף נזכר בשיר השירים: “נֵרְדְּ וְכַרְכֹּם, קָנֶה וְקִנָּמוֹן עִם כָּל עֲצֵי לְבוֹנָה, מֹר וַאֲהָלוֹת עִם כָּל רָאשֵׁי בְשָׂמִים (ד’, יד). בימי הביניים, השתמשו בו לטיפול במצבים כגון שיעול, דלקת פרקים וכאבי גרון.
בעשורים האחרונים הוכיחו במחקרים כי לתרכובות בקינמון יש תכונות נוגדות חמצון, אנטי דלקתיות ואנטי מיקרוביאלית, וכי הן עשויות לספק הגנה מפני סרטן ומחלות לב וכלי דם, בין היתר. קינמון מכיל גם ויטמינים B ו- K.
לקינמון טעם ייחודי מובהק, הוא משלב חריפות מעודנת עם מתיקות מרומזת והוא מוסיף טאץ’ מיוחד בתיבול. הקינמון זמין בצורת אבקה או בשלמותו, כחתיכות קליפה (מקל קינמון), שבבי קינמון סיני וניתן למצוא אותו גם שמן אתרי.
קינמון הוא פינוק אמיתי, רק המחשבה על מאפה סינבון עושה לנו נעים, גם שאר המוצרים שמקבלים טאץ’ של קינמון כמו שקד קינמון מצופה שוקולד מריר וקקאו, או חתיכות תפוח וקינמון מרגשות אותנו. ניתן להוסיף קינמון למוזלי, לקפה ותה ובכלל לנסות להפתיע גם את עצמכם.
פינוקים מתוקים
הסתיו ידוע כחודש מעט עגמומי, זה הסתיו עם הענן שמביא מלנכוליה קלה והדרך להתמודד עמה היא קלה לא פחות… כמובן ללכת על מתוק!
מרציפן
מרציפן המכונה גם בצק שקדים, הינו רקיחה המורכבת בעיקר מסוכר ושקדים טחונים. המוצר מעט דחוס וכבד ופחות מתאים לימים החמים אבל כאשר מגיעים רוחות הסתיו הוא מתאים פיקס.
המרציפן הוא כאמור בלילה המורכבת מסוכר ושקדים ולפעמים מוסיפים חלבון ביצה, מקורו של המרציפן אינו ממש ברור וכולם רוצים בעלות על הקסם. נהוג לייחס את מוצא המרציפן לפרס, שממנה הובא לראשונה לאירופה על ידי הטורקים, אך למעשה קיימות שלוש גרסאות עיקריות שונות לגבי מקורו: יש הגורסים שהמקור הוא באזור הים הבלטי, יש אשר עומדים על כך שהמרציפן נולד בטולדו שבספרד ויש אשר בכלל טוענים שהמקור הוא בסין ומשם נדד לשאר העולם.
המרקם הייחודי של המרציפן מאפשר לפסל איתו ולייצר אין ספור דוגמאות דקורטיביות שמוסיפות מימד נוסף לפינוק. כיום עדיין מייצרים מרציפן בעבודת יד תוך שימוש בחומרים איכותיים ותוספת של שמן שקדים ומי ורדים.
יש כמה סוגי מרציפן, כאשר האיכותי כאמור הוא בעבודת יד. מאחר ששקדים יקרים יותר מסוכר, היחס בין השקדים הטחונים ובין הסוכר קובע את טיב המרציפן ואת מחירו.
כיום מקובלים שלושה מתכונים נפוצים: המתכון האיטלקי, שבו השקדים מהווים כשליש (33%) מהעיסה, המתכון ההונגרי, שבו השקדים מהווים כמחצית (54%) מהעיסה והמתכון הגרמני, שבו השקדים מהווים כשני שלישים (67%) מהעיסה.
אנחנו יודעים שלא כולם מתחברים למרציפן אבל אנחנו עפים עליו במיוחד על הטעמים הייחודיים והמטריפים: מצופה שוקולד מריר או חלב, בטעם אספרסו, פיסטוק או דובדבן, או מרציפן אפוי בצורה חלה ועוד.
מקופלת
תודו שאין על מקופלת, הממתק הוותיק והאהוב שבשנים האחרונות קיבל שדרוג. הוא מתפורר בפה בכל ביס ומיד מעלה חיוך ילדותי. ייחודו של הממתק הוא בצורתו הנראית כקיפולי שוקולד שמייצר ביס קראנצ’י שאין דומה לו. את המקופלת ניתן להשיג בקולה מרקט בשלל טעמים מפתיעים במיוחד, מקופלת בטעם בננה, מקופלת פיסטוק, מקופלת בטעם תות, יחד עם הקלסיקות של שוקולד חלב או לבן.
אתם בטח שואלים למה דווקא הוא ההמלצה שלנו לימים הקרירים? תנסו לשים מקופלת בכוס עם חלב חם ותבינו לבד.
פיצוחים מצופים בשוקולד והפתעות נוספות
נראה לנו שאנחנו לא ממש צריכים להסביר את הסיבה להמלצה הזאת, שילוב של פיצוחים איכותיים מצופים בשוקולד חלומי, אין כמעט דבר יותר מפנק, מנחם וטעים.
בוטנים מצופים בשוקולד מריר, פקאן שיש מצופה שוקולד-וניל, או פקאן בציפוי אוראו, שוקולד חלב, שוקולד לבן או שוקולד מריר וקקאו, שקד מצופה במגוון ציפויים כמו קינמון, טירמיסו. ניתן למצוא גם קשיו מסוכר רגיל וקשיו מסוכר בציפוי לוטוס או קוקוס, או שילובים מטריפים כמו פקאן סיני מצופה חלבה, אגוזי לוז בציפוי פירות יער ואפילו פקאן בטעם ביגלה. ואם רוצים להכניס קצת צבע למזג האוויר האפרורי בהחלט ניתן לשלב בוטנים דרז׳ה צבעוניים.
לא משנה מה תבחרו להכניס לקולינריה הסתווית, את הכל תוכלו למצוא אצלנו, בקולה מרקט ואפילו מבלי לצאת מהבית.