מתוקים ומלוחים

לא על הניגוב לבדו – הכל אודות החומוס

אח… אין על חומוס, יש כמה עובדות שכולם יודעים בוודאות על החומוס, שהוא מטמטם, שהוא טעים ושעושים אותו באהבה…

לקראת יום החומוס הבינ"ל שנחגג בכל שנה ב – 13 במאי, החלטנו לספר לכם עוד כמה עובדות ולשתף במתכון קליל וטעים.

נתחיל ברגע של עברית…. החומוס הזה, שהפך להיות מזון גורמה בארץ ובכל העולם הינו קדום, במקור שם הצמח חִמְצָה והמינוח חומוס ניתן לו יחד עם החייאת השפה העברית. הבסיס לשם הוא כפול,  מתבסס על המילה הארמית-תלמודית  חימצי, שזוהתה על פי ההקשר עם סוג מסוים של קטניה וכן מתבסס על השם הערבי חֻמֻּץ.

הגרגרים המופלאים האלה אחראיים על כמה מהמעדנים הנמצאים ביסוד הישראליות: ממרח חומוס, המורכב מגרגרי חמצה טחונים ותבלינים בהתאם להעדפות האישיות. פלאפל, המאכל הלאומי העשוי גרגרי חומוס טחונים מתובלים ומטוגנים בשמן עמוק, ארבעס,  גרגרי חמצה מבושלים as is ומתובלים במלח ופלפל שחור, ניתן להוסיף לקדרה או לבשל ולהוסיף כתוספת קטניות לסלטים, או אפילו לאכול כך בנטורל קלוי כמו פיצוחים.

בעולם ידועים כ – 40 סוגים שונים של חמצה, לרבות, חומוס הדס, בעל גרגרים חומוס קטנים וכהים נפלאים לעשיית ממרח, חומוס מקסיקני, בעל גרגרים גדולים ורכים מתאימים לבישול והוספה לסלט, גרגרים לגונדי ועוד. גרגרי החומוס כבשו גם עולמות חדשים ומשתמשים בהם במאכלים ומטבחים מגוונים מסביב לגלובוס. ניתן למצוא מאכלים מקמח חומוס במטבח ההודי והפרסי ובמטבח הטבעוני הוא מוצר בסיסי המשמש תחליף לביצה. חומר הגלם הטחון משמש גם לייצור פסטה חומוס נטולת גלוטן, פריכיות חומוס אפויות ונשנושים נוסטלגיים של מקלוני דְבַ‏איֶ‏יל, מקלוני חומוס עבים או דקים מטוגנים בשמן עמוק ומתובלים.

בבסיס שלהם גרגרי החמצה מאוד בריאים, הם עשירים בחלבון וברזל,  ויטמינים, סיבים תזונתיים ומינרלים כגון סידן, מגנזיום וחומצה פולית. הם עתירים בנוגדי חמצון ועוד. הגרגרים עצמם דלים בשומן אך כאשר אינו נאכל בצורתו הגולמית, אלא מעובד או מטוגן, קופצים ערכי השומן והקלוריות. אבל בנינו, איך אפשר לוותר על ממרח חומוס בטחינה עם שמן זית סורי איכותי ופיתה חמה ואוורירית?!

ממרח החומוס האולטימטיבי משתנה בהתאם להעדפות, ניתן לאכול חומוס "נקי" ללא תוספות או חומוס ומעליו טחינה, חומוס ומעל גרגרי חומוס חמים, חומוס מחלוטה עם פול מבושל, או מסאבחה/משאוושה מתובל והכי טעים זה חומוס ביתי…

חומוס

והנה המתכון לחומוס המושלם:

מצרכים:

  • 1/2 ק"ג גרגירי חומוס הדס

  • כוס טחינה גולמית (למשל ״הר ברכה״ או ״אל ארז״)

  • 1 כוס מי הבישול של הגרגרים

  • מלח לפי הטעם

  • מיץ לימון לפי הטעם

  • 2-3 שיני שום

  • מעט שמן זית סורי מעולה

הוראות הכנה:

  • להשרות את גרגרי החומוס ל – 12 שעות, מידי פעם להחליף את המים

  • לאחר ההשריה להרתיח בסיר את הגרגרים על להבה בינונית ביחד עם שיני השום למשך שעה – שעה וחצי, יש להקפיד במהלך ההרתחה שלא חסרים מים ולהסיר את הקצף שמצטבר בסיר.

  • הגרגרים מוכנים כאשר הם רכים ונמעכים בקלות

  • לסנן את הגרגרים

  • חשוב לשמור כוס מים ממי הבישול + כוס גרגרים מוכנים לקישוט

  • לאחר קירור להכניס את הגרגרים למעבד מזון יחד עם השום, להוסיף טחינה, מים, לימון, שמן זית ותבלינים

  • להפעיל את המכשיר עד לקבלת המרקם הרצוי

  • להגיש בקערה עם גרגירי חומוס מבושלים, מעט פפריקה, כמון ושמן זית.

בתאבון וחג חומוס שמח!

סגירת תפריט

התחבר

הרשמה

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our מדיניות פרטיות.

פתחו בשיחה
צריכים עזרה?
דילוג לתוכן