מתוקים ומלוחים

הסודות והיתרונות של זרעי הצ’יה

כמה פעמים שמעתם שאמרו על מישהו או משהו שזה הדבר הכי טוב שקרה לאנושות, אז בואו תכירו את הזרע הקטנטן שנחשב לסופר פוד הטוב בעולם. זרעי צ’יה הם זרעי מאכל של צמח מרווה מסוג Salvia Hispanica , צמח מדברי ממשפחת השפתניים, קרוב משפחה של הנענע והמנטה. הצמח הינו רב ערך הנחשב למזון בעל כושר הזנה גבוה.

מקור הצ’יה במקסיקו, בעיקר במרכז ובדרום, שם היה הזרע בסיסי בתזונה האצטקית העתיקה. סגולותיו מוכרות זה מאות בשנים בכל דרום אמריקה ובימי קדם חשיבות הזרעים היתה כערכו של כסף מאחר שנחשב למזון ייחודי המוענק לנבחרים.

ואכן, המיתוס סביב הצ’יה (או צ’יאן או צ’יאן)  גורס כי הם נאכלו בעיקר על ידי לוחמים וגברים אשר עסקו בפעולות פיזיות אינטנסיביות. פעולות שכללו שהיה ארוכה בחום והפעלת כח לאורך זמן. הם טענו כי מנה קבועה של הזרעים הללו סייעה להם להישאר ערניים וחזקים לטווח ארוך והעניקה להם אנרגיה בצורה משמעותית. סופר פוד של ממש שכבר בשמו ניכר היתרון הגדול שלו מאחר ש CHIA  היא המילה העתיקה של בני המאיה ל”כוח “.

ישנן עדויות קדומות לכך שיבול הצ’יה עובד באופן נרחב על ידי האצטקים בתקופה הטרום-קולומביאנית והיה מזון בסיסי לתרבויות מזו-אמריקאיות. במאה ה -21 הפכו זרעי הצ’יה למצרך נפוץ בכל העולם ומעבר לגידולים בדרום ומרכז אמריקה התפתחו זנים חדשים בארה”ב במטרה לספק את סופר המוצר הזה לגלובוס כולו.

זרעי צ’יה מזכירים במראה שלהם פרג, הם אליפסות פחוסות קטנות בגודל של 2 מ”מ לערך וצבעם מנומר עם גוונים של אפור, שחור ולבן,. הם אמנם קטנים אך שובבים ומעצם היותם הידרופיליים הם וסופגים לתוכם נוזלים בכמות של עד פי 12 ממשקלם. כאשר הם ספוגים בנוזל מתפתח ציפוי רירי המעניק למזון ולמשקאות על בסיס צ’יה מרקם ג’לי מובהק. אמרנו קטן אך שובב? אסור לטעות מאחר שהגרגר הקטן הזה טומן בחובו “פצצת” אנרגיה ויתרונות תזונתיים עצומים.

יתרונות זרעי הצ’יה

כאמור, למרות גודלם הזעיר, זרעי הצ’יה הם אחד מהמאכלים המזינים ביותר על פני כדור הארץ.  הזרעים הקטנים אוחזים ב’שילוש הקדוש’ של התזונה הבריאה הם עתירי סיבים תזונתיים, חלבונים וחומצות שומן אומגה 3. הם מכילים גם מינרלים מרכזיים כמו סידן ומגנזיום. וגם את כל תשע חומצות האמינו החיוניות, שהם אבני הבניין של שרירי הגוף.

100 גרם בלבד של זרעים כולל שפע חומצות אמינו ושומנים בריאים כגון אומגה 3 ,הם עתירים בסיבים תזונתיים ומינרלים כגון: מנגן, זרחן, סידן, אבץ, ברזל, מגנזיום, גופרית, מעט נחושת והרבה אשלגן. הם אף מכילים שפע ויטמינים כגון ויטמין A ויטמינים מקבוצת B ויטמין D וויטמין .E אחד היתרונות המשמעותיים הוא בכך שהם מהווים מקור עשיר של אנטי אוקסידנטים כגון פנולים וקוורצטין, נוגדי חמצון חשובים המסייעים לגוף להתמודד ביעילות עם תופעת חמצון-היתר, מגוננים עליו מפני השפעות הרסניות של הרדיקלים החופשיים ודלקות ומסייעים לפעילות תקינה של המערכות השונות. מחקרים מצאו כי הכללת זרעי צ’יה כחלק מתפריט יומי מאוזן ובריא, עשויה לסייע בשיפור גורמי סיכון קרדיווסקולריים כגון הורדת כולסטרול, טריגליצרידים ולחץ דם ומחלות כרוניות אחרות.

מעבר לעובדה שהאנטי אוקסידנטים הרבים שנמצאים בזרעים מסייעים לגוף להילחם במחלות קשות כגון (סרטן, דמנציה, בעיות לב וכלי דם) הם גם מאטים את סימני ההזדקנות של תאי הגוף, העור והשיער, וכתוצאה מכך מתקבל עור צעיר למראה ושיער בריא ובורק.

עובדה מפתיעה ביותר היא כמות הסידן הנמצאת בזרעים, כמות הגבוהה מהימצאותו במוצרי חלב והוא תחליף מצוין לטבעוניים או למי שנמנע מאכילת מאכלים חלביים. מאחר שסידן הינו רכיב דומיננטי לחיזוק העצם הוספה שלו באופן קבוע לתזונה היומית תורמת לצפיפות העצם ושמירה שלא יתפורר העקבות הזדקנות הגוף. הסידן נספג בגוף באמצעות ויטמין D הדואג לויסות נכון של המינרל במחזור הדם, הצ’יה עתירה גם בויטמין D ולכן הזרע מהותי מאוד בכל הקשור לחיזוק ושמירה על השלד והעצמות.

את הזרעים אפשר לרכוש במגוון מקומות וכמובן גם אצל ‘הקולה מרקט’ זרעי צ’יה איכותיים ניתן לאכול באופן גולמי וטבעי, כאשר הם מתפוצצים כמו סוכריות קופצות בפה, אך מכיוון שאין להם טעם דומיננטי, מלבד ארומה אגוזית קלה, ניתן להוסיף אותם
כמעט לכל מאכל, מתוק או מלוח, ללא שום בעיה. בצורתם היבשה ניתן להוסיף אותם שלמים או טחונים למאכלים קרים כמו דגני בוקר עם יוגורט, סלט ירקות, תבשילי אורז, מאפים ועוד. בצורתם הרטובה מתנפחים הזרעים והנוזל הופך צמיגי וסמיך ובעת ערבובם עם דגנים מבושלים, מרקים או קדרות הם משדרגים את המאכלים בצורה חלומית.

זרעי צ'יה

הבטחנו סודות…

אז לא חייבים רק לאכול את הסופר פוס הזה וניתן לעשות בו גם שימוש קוסמטי לעור הפנים. ניתן להכין תרחיץ לשטיפת פנים באמצעות השריה של כפית זרעי צ’יה בכוס מים רותחים, עד הבוקר יתקבל ג’ל אוורירי ונעים לשטיפה קלה של עור הפנים. הג’ל מכיל לחות רבה, ויטמינים וחומצות שומן טבעיות המסייעות לעור להיות נקי, רענן ובריא.

ולסיום מתכון לפודינג צ’יה מדליק ומהיר ותוספת פירות העונה, כאשר את רוב המוצרים ניתן לרכוש אצלנו ב’קולה מרקט’:

רכיבים

  • 3 כפות זרעי צ’יה
  • 1/2 כוס חלב קוקוס
  • 1/2 כוס מים
  • כף סירופ מייפל
  • בננה/אפרסק/נקטרינה/פירות יער… כל פרי נחשק ואהוב
  • כפית שבבי קוקוס

אופן הכנה

  1. לערבב היטב את הצ׳יה עם חלב הקוקוס והמים.
  2. לאחר 5 דקות המתנה, להמשיך ולערבב ולהוסיף את המייפל.
  3. לאחסן לילה בקירור
  4. להעביר לצלוחית עמוקה, לחתוך את הפירות ולפזר מעל הפודינג הנפלא.
  5. לעטר בשבבי קוקוס ולאכול בהנאה!
צ'יה