משלוח חינם לכל הארץ מעל סכום של 450 ש"ח

קטגוריות

מתוקים ומלוחים

אגוז שהוא אוצר – הכל אודות אגוז מקדמיה

נכון שמקדמיה נשמעת כמו ארץ רחוקה או ממלכה קסומה, אבל למעשה, מדובר בסוג של אגוז. האמת שזה אגוז קסום שהגיע מארץ רחוקה ויש לו לא מעט יתרונות וסגולות בריאותיים, מוניטין חזק ואיכותי ובעיקר טעם חלומי.

כיום, רוב המקדמיות התרבותיות בעולם גדלות בהוואי, אבל האגוזים הפריכים והקרמיים האלה הם למעשה ילידי אוסטרליה (שעדיין שולטת בתחום ביד רמה). נראה כי זני המקדמיה של הוואי ושאר העולם, כולם נובעים מקבוצה קטנה של עצים, או אולי אפילו רק מעץ בודד אחד שמקורו בקווינסלנד – תודו שזה גילוי מדהים, בכל הנוגע לתגליות הקשורות לאגוזים.

אגוזי מקדמיה נחשבים בצדק לאחד מהאוצרות הטבעיים של אוסטרליה, אוצר יקר ובעיקר טעים. מקורות העץ הייחודי הזה עתיקים ויש הוכחות לנוכחות שלהם ביבשת הרחוקה כבר לפני למעלה מ-60 מיליון שנה. הילידים האבוריג’נים קראו לו “קינדל קינדל”, “באופּל” או “ג’ינדיל”. (“Kindal Kindal” “Bauple” or “Jindil”) וכן, ככה נקרא העץ במקור. כבר בזמן הקדום ראו במקדמיה מעדן אמיתי. הוא נאכל באירועים טקסיים מיוחדים והוא שימש למסחר בין שבטי האבוריג’נים השונים.

יש אפילו אגדה סביב האגוז המופלא, אגדת הבאופּל (Bauple) אותה סיפרו אנשי שבט בוז’ילה (Budjilla) האבוריג’יני, באופּל היה ידוע כנוסע שנשלח על ידי האל ידינגי (Yindingie) לשמור על ההר הקדוש עבורם, לאורך המסע שלו באופּל ניזון מאגוזים שנזרקו לעברו ע”י ציפור הקקדו וכך שרד.

ההיסטוריה של אגוזי מקדמיה

היסטוריה של אגוזי המקדמיה שזורה בהיסטוריה של Aussie land הארץ התחתונה והמשגעת שיש בה נופים קסומים, חיות מופלאות והרבה וייב טוב. עצי המקדמיה הינם עצים ירוקי עד גבוהים וחסונים, משתייכים למשפחת הפרוטאיים, עלוותם ירוקה וכהה ועליהם מאורכים ומשוננים, לעצים פריחה  ססגונית בצבעי לבן, ורוד וסגול. פריותיו הכדוריים חפונים בקליפה ירוקה הנפתחת מאליה עם ההבשלה. פרי האגוז עטוף בקליפה עצית קשה יפיפייה במראה חום כהה שוקולדי.

אגוזים בשלים ולא בשלים נראים זהים, כך שהיצרנים מחכים עד שהאגוזים יפלו על הקרקע על מנת לאסוף אותם, אך ניתן גם לנער את העצים בשיטות ידניות או מכאניות ולאסוף בשיטות שונות. בגידול מסחרי קיימים 2 מינים אכילים: מקדמיה תמימה ומקדמיה ארבע עלית, שאר המינים הינם רעילים מאחר שהזרע מכיל גליקוזידים ציאנוגנים הרעילים למאכל אדם. העץ גדל אמנם לאט (מאוד לאט) בקרקעות מתאימות באקלים סוב-טרופי, הוא אוהב שמש מלאה וקרקע עשירה ומנוקזת. בצעירותו, העץ רגיש מאוד לקור, לקרה ולרוחות חזקות בשל ענפיו השבירים ושורשיו הקצרים שאינם מעמיקים בקרקע. מומלץ להשקות עץ מקדמיה באופן סדיר במשך כל הקיץ, בבגרותו כבר אין לו תלות במי השקיה והוא גדל לתפארת. אמנם לוקח זמן עד שהעץ מניב פירות אבל לאחר בגרותו הוא מפצה על השנים הארוכות בשפע של אגוזים ויש שטוענים שאפילו עד 270 ק”ג בשנה!

עם יסודות אבוריג’ניים ושמות מגוונים (כגון אגוז קווינסלנד, אגוז בוש, אגוז מרוצ’י, ואגוז הוואי)  מסקרן לדעת איך ניתן לו שם כזה מלכותי – מקדמיה. הסיפור מאחורי השם פשוט למדי, באזור 1857 וולטר היל, שהיה מנהל הגן הבוטני בבריסביין, מצא את אחד האגוזים, פצח אותו באמצעות מלחציים ושתל את הזרע, במקביל יצא עם ידידו הברון פרדיננד פון מולר, שנחשב לאבי הבוטניקה האוסטרלית ומי שכיהן בזמנו בתפקיד הבוטנאי המלכותי במלבורן לחפש הרפתקה בוטנית חדשה. הם אלה שהציגו את האגוז לשאר העולם וגם נתנו לו את שמו, כהוקרה לחברם ג’ון מקדאם, כימאי, רופא, מרצה לרפואה וחבר פרלמנט אוסטרלי אשר הלך לעולמו צעיר בתאונה בטיול לניו זילנד.

אמנם העץ עתיק ובאופן מדהים, אותו העץ שוולטר היל נטע בשנת 1858.עדיין גדל ומייצר אגוזים! ניתן למצוא אותו בגנים הבוטניים של העיר בריסביין והוא נחשב לעץ אגוזי המקדמיה המסחרי הראשון בעולם ונקודת המוצא של תעשיית המקדמיה כולה. למרות הכירות של המקומיים עם העץ המסחור והתעשייה סביב האגוז הגיעה רק לקראת 1890 בו נשתל מטע המקדמיה הראשון אשר כלל 250 עצים לשימוש מסחרי וכך גם הופצו ברחבי העולם. 

מקדמיה אהובתי

אגוזי מקדמיה נחשבים לסופר פוד ולא בכדי, ראשית יש להם טעם באמת חלומי ועילאי, הם מתאימים למתוק ולמלוח ומשדרגים כל דבר בצורה מושלמת.

הם עתירים בוויטמינים: ויטמין A ו – E מגוון ויטמינים ממשפחת ה – B לרבות פולאט. אגוז נטורל מכיל גם ויטמין C וים של מינרלים כגון: סידן, ברזל, מגנזיום, אבץ, זרחן, אשלגן, סלניום, נחושת, מנגן והוא גם עשיר בסיבים תזונתיים מגוונים והכרחיים. למעשה המקדמיה הוא האגוז בעל תכולת השומן הבריא הגבוהה ביותר מכל אגוזי העץ, חומצות השומן שלו כוללות חומצות שומן חד בלתי רוויות, חומצה אלפא לינולנית- שהיא למעשה אומגה 3, חומצת שומן אולאית- שהיא אומגה 9, חומצות שומן חד בלתי רוויות וחומצה לינולאית- שהיא אומגה 6.

החומרים המזינים במקדמיה טובים ללב, למוח, למעי ולעור, הוא מאזן ומפחית סוכרים בדם ושומר על כולסטרול בטווחי נורמה, מוריד סיכון לשבץ, מחלות לב וכלי דם ועוד. אך לא רק תרומה לבריאות אלא גם לנראות, אכילת אגוזי מקדמיה משפרת את גמישות ומראה העור, הודות לתכולת חומצות השומן החיוניות והוויטמינים הנכונים.

הקליפה הקשיחה דורשת השקעת כח רב בפיצוח ושימוש במפצח אגוזים איכותי, בין בעלי החיים היחידים המסוגלים לפצח את קליפת המקדמיה הם התוכים הגדולים מזן אָרָה יָקִינְתּוֹנִית (ארת ענק יקינתונית), זאת בשל המקור החזק והלשון המחוזקת בעצם, המסייעים בפיצוח קליפות האגוז לרבות אגוז קוקוס.

כיום ניתן למצוא מקדמיה בשפע אפשרויות, החל ממקדמיה טבעי, אגוזי מקדמיה קלויים במשקל ועד לשילובים מופלאים בשוקולד ופרלינים, יש גם שמן מקדמיה וממרח מקדמיה לשימוש מגוון. שמן המקדמיה מתאים גם למאכל וגם לטיפוח, לטיפול בשיער והענקת לחות לשיער ולקרקפת, כקרם לחות והזנה לעור, תכשיר נגד קמטים, והחייאה של העור סביב העיניים ועוד.

ברכישה של אגוזים טבעיים, חשוב לדעת כי יש לאחסנם בכלי זכוכית אטום במקום מוצל וקריר, אם הם לשימוש ארוך טווח אפילו מומלץ להקפיא. אמנם יש לו מוניטין של האגוז היקר בעולם אבל תכלס, עם טעם ומרקם קרמי וחלומי כמו שלו יש לזה סיבה.

את האגוז המושלם אפשר לשלב במגוון רחב של מטבחים ומאכלים, החל מסלטים, מאפים מלוחים או קינוחים, להוסיף למוזלי או גרנולה עם יוגורט, אפשר לטחון למרקם חמאתי ולהוסיף לעוגות ומאפים.

בתיאבון Mates

אגוזי מקדמיה
0
    0
    העגלה שלכם
    העגלה שלכם ריקהחזרו לחנות
      הפעילו קופון

        התחבר

        הרשמה

        אנחנו נשתמש בפרטים האישיים כדי להציע לך תמיכה בתהליך באתר זה, לנהל את הגישה לחשבון וכדי לבצע פעולות נוספות כפי שמפורט במדיניות פרטיות.

        דילוג לתוכן